2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Farkas Flórián: megnyugtató, hogy több száz rendőr ügyel a közbiztonságra
2011. 04. 22. 00:00

arkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, az Országos Roma Önkormányzat elnöke megnyugtatónak minősítette, hogy Gyöngyöspatán több száz rendőr ügyel a közbiztonságra.

Farkas Flórián, aki a Lungo Drom elnöke is, kifogásolta, hogy Richard Field amerikai-magyar üzletember segített abban, hogy péntek reggel a roma nők és gyerekek elhagyják Gyöngyöspatát.

 

Richard Field, aki a Magyar Vöröskereszt önkénteseként járt pénteken Gyöngyöspatán, korábban az akció egyik szervezőjének, az Együtt a Közjóért Egyesület elnökének beszámolóját megerősítve az MTI-nek azt mondta, a roma asszonyokat és gyerekeket a magát Véderőnek nevező mozgalom hétvégére tervezett katonai tábora miatt költöztették ki vasárnapig a településről. Az üzletember - aki segélycsomagokat vitt a romáknak és több önkéntes társával együtt felügyelte a roma családok elköltöztetését - úgy fogalmazott: lehet ezt "kirándulásnak" nevezni, de egyértelmű, hogy a Véderő mozgalom katonai tábora miatt menekítették ki a roma nőket és gyerekeket.

 

Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója ugyanakkor azt közölte, gyöngyöspatai civilek már kedden kérték, hogy a helyi nőket és gyermekeket vigyék el "táboroztatni". A főigazgató közlése szerint a vöröskereszt a hozzá érkező kéréseknek eleget téve szervezett tábort a gyöngyöspatai cigány nőknek és gyermekeknek. A Magyar Vöröskereszt 172 nőt és gyereket helyezett el az egykori úttörőtáborban, további, körülbelül száz társukat Szolnokra vitték.

 

Farkas Flórián az amerikai üzletember közreműködésével kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy politikai akcióra használják a gyöngyöspatai romákat. Szerinte az, hogy egy jól szervezett akció keretében több száz gyöngyöspatai romát vittek el a településről, nemcsak a helybéliek, hanem az egész ország cigánysága körében félelmet keltett.  

 

A roma vezető az országos önkormányzat elnökségi tagjaival azután érkezett Gyöngyöspatára, hogy Pintér Sándor belügyminiszter sajtótájékoztatót tartott a településen, és járt a helyi cigánysoron.

 

Farkas Flórián a helybéli roma vezetőkkel és aktivistákkal is találkozott, és azt mondta, hogy a rendőrség megfelelően tudja kezelni a magát Véderőnek nevező szerveződés miatt kialakult helyzetet. Hangsúlyozta, mindenki érdeke, hogy Gyöngyöspatán és az ország más településen is békében éljenek együtt cigányok és nem cigányok.

 

A település romák által lakott utcáiban több száz ember, köztük újságírók és környékbeliek tartózkodnak.