HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kállai Ernő: a történtek nem választhatók el az elmúlt húsz év társadalmi eseményeitől

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  ombudsman, jog
2011 április 19    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman szerint a gyöngyöspatai történések nem választhatók el az elmúlt húsz év társadalmi, gazdasági eseményeitől, sok településen előfordul, hogy magára hagyják a halmozottan hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő embereket.

Hirdetmény

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa a gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló jelentésében - amelynek szövegét kedden juttatták el az MTI-hez - úgy fogalmazott: évek óta sem a helyi, sem az országos politikának nincs megfelelő válasza a gazdasági válság következtében felerősödött társadalmi problémákra, a növekvő munkanélküliségre, a súlyosbodó társadalmi egyenlőtlenségre.

 

Ezek a megállapítások éppúgy érvényesek Gyöngyöspatára, mint sok más településre Magyarországon - közölte. A hevesi településen történekről Kállai Ernő azt írta, a jogi szabályozás hézagait kihasználva olyan felvonulásokat tartottak, polgárőri járőrözést végeztek, amelyek félelmet keltettek a helyi cigány közösség körében. A szervezők ezzel elérték céljukat, hiszen eredményesen fokozták a többségi elégedetlenséget a rendőrséggel szemben, növelték a cigányokkal szembeni előítéleteket, valamint kiprovokálták a fokozott rendőri jelenlétet és felkeltették a média érdeklődését.

 

Kállai Ernő hangsúlyozta, hogy több jogalkotási és jogalkalmazási hiányosságot, bizonytalanságot tárt fel, orvoslásukért 33 ajánlással, kezdeményezéssel és javaslattal fordult az érintett szervekhez, így a Belügyminisztériumhoz, a rendőrséghez és a legfőbb ügyészhez is.

 

Az ombudsman szerint Gyöngyöspatán nem rendeződött a helyzet, a fennmaradó feszültségek, félelmek kezelésére, a "szétszakadt" település békéjének, nyugalmának visszaállítására szakszerű, külső segítségre van szükség. Ezért felkérte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárát,gondoskodjon arról, hogy egy gyakorlati szakemberekből álló "akciócsoport" segítsen a helyi konfliktusok, traumák kezelésében.

 

A 2800 lakosú Gyöngyöspatán több mint két héten át "járőröztek" a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, ezt a gyakori bűncselekményekkel indokolták. A Jobbik március 6-án demonstrációt tartott a településen, amelyet Vona Gábor, a párt elnöke magyarpárti tüntetésnek nevezett.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt