HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Hende Csaba: a Magyar Honvédségben nincs és nem is lehet cigányellenesség

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kisebbség, honvédség
2011 április 19    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A Magyar Honvédségben nincs és nem is lehet cigányellenesség - jelentette ki a honvédelmi miniszter a romák társadalmi integrációjáról szóló konferencián kedden Budapesten.

Hirdetmény

Hende Csaba hozzátette: aki cigányellenes nézetek vall, az magát a rendszert kérdőjelezi meg, és annak nincs helye a honvédségben.

 

Mint kifejtette, a romastratégia kialakításakor egyfelől arra keresik a választ, mit tehet a Magyar Honvédség a magyarországi cigányságért, másfelől arra, hogy mit tehetnek a romák a hadseregért. A cigányság helyzetének javítása érdekében hosszú távon tervszerű és megalapozott munkára van szükség - mondta a miniszter, aki szerint ez a probléma elsősorban nem etnikai, hanem szociális kérdés.

 

Az érdem szerinti előrejutási rendszernek, valamint a közösségi szellemnek köszönhetően a honvédség szocializációs keretet tud nyújtani, így sokat tehet a cigányság felemelkedéséért - hangsúlyozta Hende Csaba.

 

A miniszter előadásában szólt azokról a programokról, amelyek a roma fiatalok felzárkóztatásához is nagyban hozzájárulnak, így a katonasuli program, az esélyegyenlőségi tábor, illetve a Lippai Balázs esélyegyenlőségi ösztöndíj. Utóbbi kapcsán megemlítette, hogy terveik szerint ettől az évtől már nemcsak a felsőoktatásban tanulók, hanem a katonai alapismeretek című tantárgyat érettségi tárgyként választó középiskolások is elnyerhetik az ösztöndíjat.

 

A katonasuli program kapcsán elmondta, hogy az önkéntes tartalékos rendszerben számítanak a közalkalmazottak, a köztisztviselők elkötelezettségére is, és cél a pedagógusok megszólítása is - mondta Hende Csaba.

 

A miniszter szerint fontos, hogy a katonai vezetők is tisztában legyen a romák problémáival, kulturális hátterével, ezért a tiszthelyettesképzés tananyagában már most is szerepelnek cigányjogi ismeretek, és ezt a tisztképzés tematikájába is beépítenék.

 

Most is dolgoznak a honvédségnél esélyegyenlőségi referensek, és megkezdték a mentorrendszer kiépítését. A mentorok a romák integrációjában, a katonák előmenetelében segítenének - mondta a miniszter.

 

Benkő Tibor vezérkari főnök kijelentette: a romaintegráció a Magyar Honvédség egyik kiemelt feladata. Hozzátette: a Magyar Honvédségben katonák szolgálnak, függetlenül attól, hogy roma vagy nem roma származásúak. Nincs is arra utalás, hogy a roma fiatalok bármiféle megkülönböztetés áldozatai lettek volna vagy lennének a honvédségben. Mint mondta, "a bajtársiasság, az egyenlőség és az egyenlő bánásmód a meghatározó".

 

Benkő Tibor szerint a Magyar Honvédség jó lehetőség a roma fiataloknak, de hangsúlyozta, hogy nagyon szigorú szabályok vannak, nem egyszerű bekerülni, és komoly követelmények vannak.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Száműzött roma művészet

  • Meghalt Bogdán László, Cserdi polgármestere

  • Lemondott az FCÖ elnöke

  • Csóka János Pál lett az FCÖ elnöke

  • Jövő pénteken temetik el Bogdán Lászlót, Cserdi polgármesterétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt