2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Jobbik szerint sok minden hiányzik az uniós romastratégiából
2011. 04. 15. 00:00

A Jobbik szerint a magyar kormány által múlt héten bemutatott európai romastratégia keretterve "eleve bukásra van ítélve", mert sok fontos problémáról szót sem ejt.

Mirkóczki Ádám hangsúlyozta: a romastratégia kidolgozásakor a kormány "óriási hibát követett el és történelmi lehetőséget szalasztott el" azzal, hogy a megjelölt - és a Jobbik szerint is fontos - oktatás, munkahelyteremtés, lakhatás és egészségügyi helyzet mellett nem beszél a stratégiában sok, legalább ennyire fontos problémáról.     

 

A Jobbik szóvivője szerint ilyen, hogy a bűnözés említés szintjén sem szerepel a stratégiában, valamint szintén kimaradt a helyi települési cigány önkormányzatok helyzete is. Az ellenzéki párt szerint ugyanis először a cigány társadalom vezetői között kellene egy "tisztulási folyamatnak megtörténnie", amíg ez nem történik meg, addig nem lehet elvárni, hogy hiteles vezetőik legyenek saját társadalmuknak.     

 

Szintén hiányolja a Jobbik a segélyezés kérdését a stratégiából: hogyan használják a cigányok a szociális hálót negatív értelemben és mik erről a kormány elképzelései.     

 

A Jobbik emellett fontosnak tartaná egy a cigány-magyar együttélést vizsgáló parlamenti eseti bizottság felállítását minden párt részvételével, amely elsősorban azt vizsgálná, hogy a cigányságnak van-e szándéka arra, hogy a többségi társadalom szabályait magáévá tegye.     

 

A Jobbik hiányolja a kormányzati elképzeléseket a családmodellek és a demográfiai trendeket illetően is, valamint kezdeményezi bentlakásos iskolák megalakítását.    

 

Mirkóczki Ádám hozzátette: sajnálják, hogy pusztán szegénységi problémaként kezeli a kormány a romák integrációját, holott a Jobbik szerint nem elsősorban ez a probléma.