HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog Zoltán: meg kell törni az "ördögi kört" - egyházi imatalálkozó az európai romákért

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Balog Zoltán
2011 április 10    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Fontos a roma népesség helyzetét jellemző "ördögi kör" megtörése, mert ha nem tesszük, egyre több embert kell majd mind kevesebbnek eltartania - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára vasárnap az európai romákért tartott egyházi imatalálkozót megelőző sajtótájékoztatón a pálhalmai börtönben.

Hirdetmény

Balog Zoltán szerint "divatba jött" a romákról beszélni. S hogy így van, abban Magyarországnak jelentős szerepe van.

 

"Rájöttünk arra, ha nem foglalkozunk ezzel a kérdéssel, ez a probléma úgy el fog mélyülni Magyarországon, hogy többség és a kisebbség együttélését is lehetetlenné teszi - mondta az államtitkár.

 

Az "ördögi kör" az alacsony iskolázottság, az abból adódó munkanélküliség, a szociális segélyen élés, a rossz egészségi állapot, a korai halandóság mellett a magas születési arányszám. "Ha a két dolgot egymás mellé rakjuk, azt jelenti, hogy egyre több embert kell eltartani (...) egyre kevesebb embernek - tette hozzá a politikus. "Ezt az ördögi kört meg kell törni. Ez az általános romastratégiának a kiinduló pontja" - mondta.

 

Úgy fogalmazott, a mi feladatunk az, hogy segítsünk azokon is, akik saját hibájukból, s azokon is, akik nem abból jutottak bajba.  

 

Úgy vélte, abban, hogy akik letöltötték a büntetésüket, s kiszabadulásuk után ne újra a bűnözés útját válasszák, sokat segíthetnek az egyházak és a lelkészek által nyújtott lelki többlet.

 

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a roma népesség 85 százaléka munkanélküli, ezért fontos, hogy a négy év alatt létrehozandó 400 ezer munkahely negyedét a romák számára teremtik meg, s magasabb arányban juttatnak számukra közmunkát. Munkahelyekbe invesztálni ugyanis távlatban is olcsóbb, mint büntetés-végrehajtási intézetekbe, szociális segélyezésbe.  

 

A nemzetközi romanap alkalmából, s a legnagyobb amerikai protestáns egyház, a Presbyterian Church kezdeményezéséhez csatlakozva, a pálhalmai  Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben mintegy 80 fogvatartott vett részt a vasárnapi ökumenikus imatalálkozó programjában, meghallgatva a Békefy Lajos börtönlelkész által ismertetett, az európai roma népesség helyzetéről szóló tájékoztatót, valamint a Mélykúton fogvatartottak Kodály Kórusát és Krisztus Szeretete Egyház zenekarának műsorát.

 

Ott volt a találkozón Csóti András büntetés-végrehajtási vezérőrnagy, főtanácsos, továbbá a református egyház és a börtönlelkészek szervezetének, a Testvéri Börtöntársaságnak a képviselői is.

 

Az egyházi romatalálkozót a jövőben szeretnék minden évben megrendezni.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 2 hozzászólás érkezett.

#2   csabi8  | 2011 április 12 13:38:55 like(0) dislike(0)

"...a magas születési arányszám". Hát igen, ez legtöbbjük legnagyobb félelme. De tőle már mást nem is vártam... #1   romungro  | 2011 április 11 12:49:19 like(0) dislike(0)

Balog Zoltán legendás a cigány gyűlöletéröl. Már máskor is a megnyilatkozásaiban, cigányság számának a növekedést tartotta a legveszélyesebbnek. Most már ördögi körnek nyílvánítja. Most már démonizálja is a cigámyokat.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • Magyar film nyerte a berlini Romani Filmek Fesztiválja fődíját

  • A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymástCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt