2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az amerikai külügyi tárca kifogásolta az emberi jogok állapotát Magyarországon
2011. 04. 09. 00:00

A jelentés szerint a roma gyerekek 82 százaléka csak 8 vagy annál kevesebb évig tanul, szemben azzal, hogy a nem romák esetében ez az arány 36 százalék.

A 190 országra és az alapvetően 2010-re kiterjedő jelentés Magyarországra vonatkozó része problémának nevezte a kormányzati korrupciót, a nőkkel és a gyermekekkel szembeni "társadalmi erőszakot". A 39 oldalas jelentés szerint folytatódott az etnikai és vallási kisebbségek elleni szélsőséges erőszak és durva retorika, valamint a romákkal szembeni diszkrimináció az oktatás, a lakhatás, a foglalkoztatás és a szociális ellátáshoz való hozzáférés területén.

 

A dokumentum a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezetre hivatkozva megállapította, hogy a roma gyanúsítottakat, különösen Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, verbális és fizikai támadások érik. Említés esett arról is, hogy a fővárosi bíróság márciusban felmentett 5 rendőrt, akit azzal gyanúsítottak, hogy 2007-ben megerőszakolt egy nőt, ami ellen a panaszos fellebbezett. 2009 decemberében Egerben vizsgálat indult egy roma férfi panasza alapján, aki szerint 5 rendőr bántalmazta őt.

 

A jelentés szerint a roma gyerekek 82 százaléka csak 8 vagy annál kevesebb évig tanul, szemben azzal, hogy a nem romák esetében ez az arány 36 százalék. A nem roma tizenévesek 40 százalékával szemben a romáknak csupán a 3,1 százaléka végzi el a középiskolát. A cigánygyerekek mintegy harmada szegregált osztályban tanul, és 20 százalékukat indoklás nélkül - vagy hamis diagnózis alapján - kisegítő iskolába küldik. Az Európai Roma Jogok Központjának 2008-as jelentése szerint a gyermekvédelmi intézmények lakóinak 40 százaléka teljesen, 18 százalék pedig az egyik ágon roma, pedig részarányuk a lakosságon belül csak 13 százalék.

 

A romák, akik a 2007-es hivatalos adat alapján 200 ezren, valójában azonban inkább 500-800 ezren lehetnek, a jelentés szerint rasszista bűncselekmények célpontjaivá válnak. 2010. március 18-án Siófokon, április 15-én Eleken, május 22-én Hatvanban, július 4-én pedig Olaszliszkán ért romákat támadás. Augusztus 9-én az Nemzeti Nyomozó Iroda lezárta a 2008-2009-es romagyilkosságok ügyében folytatott nyomozást, és az ügyészség 6 ember meggyilkolása, további 5 megsebesítése és 55 veszélyeztetése miatt 4 ember ellen vádat emelt.

 

A civil szervezetek azt állítják, hogy a romákat az élet szinte minden területén diszkriminálják. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint körükben a munkanélküliség 40 százalékos, de egyes vidékeken meghaladja a 90 százalékosat is. A jelentés megemlíti, hogy a kormány diszkriminációellenes programokkal törekszik a szakadék megszüntetésére.