HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma nap - Ombudsman: fogjanak össze a romák!

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  ombudsman, Roma nap
2011 április 08    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Április 8-a nem csak nemzetközi roma nap, hanem a roma összefogás napja is; a kiszolgáltatottságból egyetlen kiút van: a romáknak maguknak kell összefogniuk - írta a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Hirdetmény

"Április 8-a a roma összefogás napja is, és ez egyre nagyobb jelentőséggel bír napjainkban. Azt jelenti a Magyarországon és Európa vagy akár a világ más tájain élő roma közösségek számára, hogy fogjanak össze, alkossanak egységet jogaik védelme érdekében. Hiszen az évszázados megaláztatások, gyötrelmek, elkülönítés és megkülönböztetés ellen csak együtt, egységesen, emelt fővel lehet fellépni" - olvasható Kállai Ernő közleményében.

 

A roma közösségek - saját anyaország hiányában - gyakran kényszerültek passzív, kiszolgáltatott helyzetbe a történelem folyamán. Helyzetük az adott állam akaratának, nagylelkűségének vagy épp türelmetlenségének fényében alakult. Különösen így volt ez az elmúlt két évtized Magyarországa esetében is, amikor a munkanélküliség, a társadalmi-gazdasági hátrányok halmozódása nem csak kisebbségi közösségként, de szegényekként is kiszolgáltatottá tette e közösséget - írta az ombudsman.

 

Kállai Ernő szerint a többségi társadalmak évtizedes, évszázados ígéretei, politikai nekibuzdulásai eddig még nem hoztak figyelemre méltó eredményeket, így egyre nehezebben hihető minden új terv, fogadkozás. Mindezek alapján úgy tűnik, a kiszolgáltatottságból egyetlen kiút van: a romáknak maguknak kell összefogniuk, és minden jogszerű eszközt igénybe véve világosan kiállni érdekeik, egyenlő méltóságuk védelmében - hangsúlyozta.

 

"Jó esetben, ebben a törekvésben segíti a roma közösséget az állam és többségi társadalom minden felelős tagja, hiszen a kiszolgáltatottság megszüntetése, a valódi, egyenrangú integráció megteremtése közös, racionális érdekünk. Ha viszont ez elmarad, akkor egyedül kell végigmenni az úton, legyen az bármennyire is nehéz, vagy akár vezessen nehezen elviselhető megaláztatásokon keresztül is. Ilyen elszánás nélkül nincs esély az emberi méltóság megőrzésére" - írta a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt