2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megállapodást ír alá a kormány és a roma önkormányzat
2011. 04. 07. 00:00

Megállapodás aláírására készül Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke a cigányság problémáinak megoldására.

Ezt csütörtökön Budapesten, az ötödik Európai Roma Platformon jelentette be a kormányfő, aki azt mondta, a megállapodásban szerepel majd egyebek mellett, hogy több mint százezer embernek szerveznek közmunkát, több tízezer roma fiatalnak nyújtanak piacképes szakképzettséget, valamint a kulturális önkormányzat elismerésének és támogatása is.

 

Ha minden jól megy, a jövő héten lehetőség adódik az átfogó megállapodás aláírására, amely - mint fogalmazott - már valóban kiérdemli az elismerő szavakat, a történelmi jelzőt is, és amelyet az "utolsó betűig végre kell majd hajtani".

 

Orbán Viktor beszédében kifejtette, több, a cigányság felzárkóztatásával, esélyeinek javításával foglalkozó konferencián vett részt,  mégis az a benyomása, mintha a problémák gyorsabban nőnének, mint a megoldások érdekében mozgósított energia.

 

"Hiába találkozunk újra és újra, a cigányok, romák életkörülményeiben javulást alig tapasztalhatunk, nem lett több a roma emberek munkája, és nem lettek jobbak a cigány gyerekek iskolai eredményei sem" - mutatott rá, hozzátéve, "most azért vagyunk itt, (...) hogy le tudjuk dobni az eddig bennünket megbénító béklyókat". Megjegyezte, a jelenlegi magyar kormányoldalnak kétharmados többsége van a parlamentben, és nem tudni, mikor lesz, lesz-e egyáltalán még egyszer valakinek esélye arra, hogy vállalkozzon történelmi problémák kezelésére, ezért a felelősség és a lehetőség "kéz a kézben jár".

 

A cigányság problémája hatalmas, közös, nem egy és nem is néhány EU-tagország problémája - hangsúlyozta a miniszterelnök, kifejtve, hogy a Közép- és Kelet-Európában élő romák jellemzően nem vándorló életmódot folytatnak, hanem letelepedve élnek, legfőbb nehézségük pedig a súlyos, generációkon átívelő mélyszegénység.

 

A problémának így csupán az egyik oldala az etnikai különbözőség - amely nyelvhasználatban vagy éppen eltérő szokásokban mutatkozik meg -, a másik, területileg koncentráltan megjelenő, állandósult gond a mélyszegénység - mondta, hozzáfűzve, hogy az EU bővítésének utolsó két hullámával ez a sajátos etnikai és egyben szociális kihívás közös, európai szintre emelkedett.

 

Orbán Viktor úgy fogalmazott, most a tettek ideje jött el, amelyben az európai kontinens összefogva sokkal tovább juthat. Kiemelte, Európában, a nyugati civilizáció bölcsőjében élnek olyanok, akiknek az életviszonyai sokkal közelebb állnak más, lényegesen gyengébb gazdasági teljesítményt felmutató kontinensek világához, mint a szomszédjuk életszínvonalához. Nem egészséges az a közösség, amely hosszú távon ilyen különbségeket elvisel, fenntart - jelentette ki.

 

"A helyzetből fakadó lesújtó eredmény országainkban jól megfigyelhető: kölcsönös bizalmatlanság, agresszió, előítéletek, bűnözés. Ezen változtatni kell" - mondta a kormányfő, aki egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a mélyszegénységben, munka nélkül élő cigányok és a gyermekeik - "akikre, ha nem teszünk valamit, hasonló sors vár" - rendkívül hiányoznak az amúgy is válsággal küzdő európai gazdaságnak, ugyanis fontos munkaerőbázist jelentenének, olyat, különösen Magyarország térségében, amelyet más európai országok csak a bevándorlással tudnak pótolni. "A mi országaink helyzete különös: a hiányzó munkaerő, a hiányzó gyermekek részben itt vannak a mai államhatárainkon belül, azonos nyelvet beszélünk velünk, ugyanúgy hívják az Istent, kultúrájuk sokkal közelebb áll az európai fősodorhoz, min a más kontinensről érkező bevándorlóké" - fejtette ki, javasolva ezzel, hogy a konferencia az európai cigányságra mint lehetőségre, ne pedig mint teherre tekintsen.

 

Köszöntőjében Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hangsúlyozta: Magyarország igazi arca az együttműködés, a közös történelem, a kultúrák összefonódása, a szülőföld szeretete. Van azonban, amikor eltorzul Magyarország igazi arca, amikor békétlenség van, amikor felerősödik a gyűlölet hangja, amikor félelem uralkodik, amikor egymásban keressük bajaink okát, amikor ember embernek farkasa. "Azért vagyunk itt, mert ezt nem fogadjuk el. Nemet mondunk a szegénységre, nemet mondunk a gyűlöletre, nemet mondunk a szegénységből fakadó bűnözésre, nemet mondunk embercsoportok, különösen a gyermekek és nők kiszorulására a jó életből, tanulásból, munkából, a jó egészségügyi ellátásból és a kultúrából" - sorolta.

 

Balog Zoltán szerint a kulcsszó a bevonás, a felzárkózás, a felzárkóztatás, az integráció, esélyek teremtése, kiegyenlítése, és annak elérése, hogy a leszakadottak is elhiggyék, érdemes akarni a változást.