2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Költészet napja – Országos cigány szavalóverseny Taksonyban
2011. 04. 07. 00:00

Országos cigány szavalóversenyt rendeznek a költészet napja alkalmából a Pest megyei Taksonyban szombaton 10 órától általános- és középiskolás diákok részére.

Az egész napos versengés érdekessége, hogy a fiataloknak a választott művek közül egyet cigány nyelven kell előadniuk – tudta meg az MTI az immár kilencedik alkalommal meghirdetett program főszervezőjétől, Ruva Páltól.

 

Az újságíró, költő, szociológus, a Cigány Írószövetség, valamint a Roma Lovagok Világszövetségének elnöke elmondta, hogy a helyi, illetve térségi szavalóversenyként indult költészet napi program hamar országossá nőtte ki magát. Évről évre egyre nagyobb az érdeklődés: Siófoktól Ózdig szinte mindenhonnan érkeznek verselni szerető fiatalok. Az előzetesen regisztráltak mellett azok is indulhatnak, akik szombat reggel „az utolsó pillanatban” jelentkeznek a helyszínen, a taksonyi Petőfi Sándor Művelődési Házban – tette hozzá a közelmúltban Kisebbségekért Díjjal kitüntetett Ruva Pál.

 

A szabályok szerint legfeljebb három művel lehet színpadra lépni, ebből egyet cigány nyelven kell előadni. Választható vers, próza, tulajdonképpen bármilyen szöveg, akár köszöntő, vagy épp fordítás – magyarázta a főszervező, aki azzal indokolta ezt a „kitételt”, hogy ily módon is szeretnék ráébreszteni a gyerekeket a cigány nyelv szépségére.

 

A zsűri kis- és nagy korosztály kategóriában ítéli oda a dobogós helyeket, de több különdíj is gazdára talál majd. Emléklap és emlékérem mindenkinek jár, míg a nyertesek serleget és oklevelet is kapnak. Remélhetőleg most is tele lesz a nagyterem, figyelembe véve, hogy a 150-200 versenyző közül a legtöbb gyermek kísérővel érkezik, illetve hogy a program iránt most is igen nagy az érdeklődés – jegyezte meg.