2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A szegénység felszámolásának nincsen kényelmes útja
2011. 04. 07. 00:00

“A női munkavállalás előmozdítása és a nők gazdasági önállóságának a megteremtése az első és egyik legfontosabb lépés a női esélyegyenlőség és egyenjogúság megteremtése érdekében".

Videoüzenetében az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának tagja emlékeztetett rá: “a roma nők könnyebben lesznek többszörös diszkrimináció áldozatai, de - a családban betöltött szerepükből adódóan - ők lehetnek a perifériára szorult közösségek integrációjának elsődleges pillérei."



Gurmai Zita szerint a téma időszerűségét és súlyát jól mutatja, hogy az európai romastratégia megalkotása a magyar elnökség egyik legfontosabb célkitűzése. “A stratégia elfogadása nemcsak a magyar elnökség számára fontos: fontos lenne a roma kisebbségnek és az európai gazdasági egyensúly szempontjából is" - hangsúlyozta az EP-képviselő.



Az európai stratégia sikere ugyanakkor nemcsak az uniós intézményeken múlik: csak a nemzeti kormányok és a társadalom egészének elkötelezettsége viheti sikerre az ügyet. Ezt támasztja alá, hogy az Európai Bizottság - a héten közétett, a nemzeti romaintegrációs stratégiák európai keretrendszerére vonatkozó javaslatában - is a tagállamokra hárítaná a romák integrációjának felelősségét. “Nincs az az európai stratégia, amely sikeres lehet, ha a nemzeti politikák nemhogy nem támogatják, hanem kifejezetten ellene dolgoznak" - érvelt Gurmai Zita, aggasztó példaként említve a magyar kormány egyes társadalompolitikai törekvéseit. De az európai és nemzeti politikai erők igyekezetén túl szükség van a jó helyzetűek és a középosztály együttműködésére is a sikeres társadalmi integrációhoz, mert a szegénység és a kiszolgáltatottság felszámolásának nincsen kényelmes, fájdalommentes útja.

 

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja