HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szászfalvi: módosul a kisebbségi törvény

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 április 06    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A közigazgatási tárca államtitkárának közlése szerint az idei év második felében elfogadhatja az Országgyűlés a kisebbségi törvény módosítását.

Hirdetmény

Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára erről a Tehetség, értékrend, oktatás, tehetséggondozás, identitásképzés és az oktatás aktuális feladatai a horvát nemzetiségi iskolákban című konferencián beszélt szerdán.

 

Kifejezte a magyar kormány elkötelezettségét az oktatás és a tehetséggondozás területén, valamint hangsúlyozta az oktatás és a nevelés egységének, harmóniájának szükségességét.

 

Szászfalvi László kitért arra, hogy a kormány jogszabályban rögzítette a kisebbségek parlamenti képviseletét, az új alkotmányban pedig a kisebbségi jogok erősödni fognak.

 

Közölte: a kormány készíti a kisebbségi törvény módosítását, amelyet ez év második felében fogadhat el az Országgyűlés.

 

Szólt arról, hogy módosulni fog a választási törvény is. Mint mondta, biztosítani kell, hogy csak a kisebbségi közösségek tagjai vegyenek részt a választási folyamatban, emellett pedig át kell tekinteni a választói névjegyzéket is.      Az államtitkár szerint az "etnobiznisz" elleni fellépés kulcsa a jelölő szervezetek és a jelöltállítás szigorítása.

 

Elmondta, hogy a megújult választási törvényben azt látná szívesen: azokon a településeken, ahol a kisebbségek többségben vannak, ott a kisebbségi önkormányzatok át tudjanak alakulni települési önkormányzatokká.

 

Beszélt arról, hogy a 2010. évi kisebbségi önkormányzati választás eredményeképpen a megalakult kisebbségi önkormányzatok száma 2045-ről 2304-re nőtt. Példaként megemlítette, hogy ugrásszerűen növekedett meg a ruszin és a román önkormányzatok száma.

 

Kiemelte, hogy 2011-ben nem csökken a nemzetiségpolitikai terület finanszírozása. Tájékoztatása szerint kisebbségpolitikai feladatok támogatására 732,5 millió forint áll rendelkezésre a 2011. évben, míg nemzetiségi társadalmi szervezetek támogatására 125 millió forint.

 

Az új alaptörvény kapcsán közölte: a Nemzeti hitvallásba egyebek közt belekerül a Magyarországon élő nemzetiségek nyelvének és kultúrájának ápolása és megóvása. Emellett az új alkotmány tartalmazza majd azt, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek államalkotó tényezők.

 

Kraszlán István, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője szerint a pedagógusok megbecsülése kulcseleme annak, hogy az oktatás minősége javuljon. Megemlítette, hogy a közoktatási törvényt 2011 őszén fogadhatja majd el az Országgyűlés. A kormány az oktatás terén is szorosan együttműködik a kisebbségekkel - hangsúlyozta, rámutatva arra, hogy a kisebbségi oktatás kulcskérdés a kisebbségek megmaradása szempontjából.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   daniimre  | 2011 április 06 20:46:29 like(0) dislike(0)

Az volna jó, ha a kisebbségi önkormányzatok képviselői ne társadalmi megbizatású képviselők legyenek, hanem rendes képviselő, mint a Helyiönkormányzat képviselői, és tisztelet díjban részesüljenek, kötelezően, valamint  ha mindenben úgyanaz vonatkozik a törvény alapján a kisebbségi önkormányzara akkor ez a tervezetet belehetne építeni a 1993- évi kisebbségi törvényben.

A helyi önkormányzat és az állam a közösségi célok elérése érdekében együttm

űködik. A

helyi önkormányzat részére kötelez

ő feladat- és hatáskört törvény állapíthat meg . A helyi

önkormányzat kötelez

ő feladat- és hatásköreinek ellátásához [azokkal arányban álló

költségvetési, illetve más vagyoni támogatásra jogosult]

az állam a költségvetési fedezetet

biztosítja .”

 


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Jelölt – Tükörkép a valóságról

  • A Nemzetközi Romanapon

  • Setét Jenő: Egyenjogúságot a roma kultúrának!

  • Mozgolódnak a romák – alakul az új szövetség

  • Beer Miklós: Új Trianon fenyegetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt