2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Egy roma telep meglátogatását is lehetővé tennék a Magas Tátra látogatóinak
2011. 04. 06. 00:00

A helyi roma telep meglátogatására szeretné meghívni a turistákat és az érdeklődőket a tátraaljai Kakaslomnic (Velká Lomnica) település polgármestere.

Petr Duda úgy gondolja, hogy a látogatók így saját szemükkel győződhetnének meg arról, milyen az élet a kelet-szlovákiai roma telepeken, amelyek általában a falvak szélén terülnek el. A helyi romák pedig lehetőséget kapnának arra, hogy bemutathassák szokásaikat, táncaikat, énekeiket, eladhassák kézműves termékeiket, tehát keresethez jutnának.

 

A sajtóban megjelent elképzelés azonnal vitákat váltott ki a közvélemény körében és az érintettek között is. Maguk a romák támogatják polgármesterük ötletét, kedvezően fogadta több vállalkozó és más, hasonló helyzetben lévő tátraaljai település polgármestere is.

 

"Eredeti elképzelésünk az volt, hogy valami újat hozzunk ebbe a turisták által nagyon felkapott régióba. Feltételezem, hogy vannak olyanok, akiket érdekelne, hogyan él a roma közösség. Semmi sem lenne előre megrendezve vagy előkészítve. A látogató a mindennapok valóságával találná magát szembe" - fejtette ki Duda.

 

Bírálói szerint az ötlet lealacsonyítja a roma közösséget, puszta kiállítási tárggyá teszi őket. Az érintett romák azonban nem így látják, az ötlet tetszik nekik. "Gyermekeink szívesen táncolnak, és tudnak is táncolni, mert sokan jártak különféle tánccsoportokba. Mi egyetértünk a polgármesterrel, kezdeményezését jó dolognak tartjuk" - mondta Anton Oracko, az egyik helyi roma.

 

Néhány vállalkozó is a polgármester mellé állt. "Ez kedvező hatással lehetne a roma közösségekre és növelhetné a közvélemény tájékozottságát is a romákról. Számos ember ugyanis eddig csak a televízióban látott igazi romát" - fejtette ki álláspontját Sylvia Hrusková, a kakaslomnici Black Stork golfpálya igazgatója.

 

Több vállalkozó korábban arra panaszkodott, hogy a roma telep lakói csak elijesztik a látogatókat. Tény, hogy néhány éve lengyel utazási irodák már szerveztek hasonló látogatásokat a szlovákiai roma telepekre nyugat-európai vendégek számára. A bírálók szerint a látogatások egyfajta "szafarit" jelentettek. Petr Chudynak, a Magas Tátrai Idegenforgalmi Szövetség főnökének most sem tetszik az ötlet. "Sok roma ugyan rendben tudja tartani a lakását, de annak környezetét nem, mivel olyanokkal élnek együtt, akik erre képtelenek" - vélekedett Chudy.

 

Petr Duda elismeri, hogy valóban vannak ilyen problémák, de "ez egy lehetőség, amely konkrét segítséget nyújthatna a romáknak". Szerinte a szélesebb közvélemény valósághűbb képet nyerhetne a romák életéről, és talán könnyebb lenne a kormánytól, illetve Brüsszeltől is pénzt szerezni a különféle projektekre.

 

Hivatalos becslések szerint mintegy félmillió roma él Szlovákiában.