HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A kisebbségi biztos hatékonyabb fellépést sürget a faji bűncselekmények ellen

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  ombudsman, kállai ernő
2011 április 06    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A kisebbségi biztos a büntető törvénykönyv módosítását javasolja a faji indítékú bűncselekmények elleni hatékonyabb fellépés érdekében.

Hirdetmény

Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa felkérte a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy készítse elő a Btk. olyan módosítását, amely - mintegy tucatnyi bűncselekmény esetében - minősítő körülményként vizsgálhatóvá és szigorúbban büntethetővé teszi a kisebbségellenes indítékú gyűlöletcselekményeket - tájékoztatta az Országgyűlési Biztos Hivatala szerdán az MTI-t .

 

Az utóbbi években minden korábbinál nagyobb arányban jelentek meg a faji indítékú, kisebbségellenes előítéletből, a kirekesztő gondolkodásmódból fakadó gyűlöletcselekmények. A kirekesztett kisebbségi csoportok tagjai számára mindez azt üzeni, hogy "mások", "nemkívánatosak", "értéktelenek". Ezek a bűncselekmények alkalmasak arra, hogy megrendítsék nemcsak az érintett kisebbségi közösségek, de a társadalom minden józanul gondolkodó tagjának biztonságérzetét. Abban az esetben, ha az állam büntetőhatalma nem ad megfelelő választ erre a jelenségre, a meglévő kisebbségellenes indulatok tovább erősödhetnek, és hátteret biztosíthatnak azoknak a szervezeteknek, amelyek a társadalom különböző csoportjai közötti ellentétek szításában érdekeltek - áll a közleményben.

 

A kisebbségi biztos szerint a jelenlegi társadalompolitikai helyzetben a büntetőjognak is jóval láthatóbban és szigorúbban kell kifejeznie, hogy az állam következetesen fel kíván lépni a faji indíttatású bűncselekményekkel szemben. A hatályos Btk.-ban a rasszista indíték mindössze két kifejezetten fajellenes erőszakos bűncselekmény, a népirtás és a közösség tagja elleni erőszak esetében jelenik meg. Ezek közül az első tényállást soha, a másodikat pedig csak nagyon kevés büntetőeljárásban alkalmazták, és részben ekkor is a jogalkotó eredeti céljával, rendeltetésével ellentétesen.

 

A jogi szabályozás hiányosságai is hozzájárulnak ahhoz, hogy a büntető-jogalkalmazási gyakorlat nem mutatja ki a fajellenes motívumot, elfedi ezáltal e bűncselekmények társadalomra veszélyességének legfontosabb vetületét - írta.

 

A kisebbségi biztos által javasolt módosításnak kettős célja van. A faji, etnikai gyűlölet miatt elkövetett bűncselekmények valódi motívumának, indítékának feltárása a feltétele annak, hogy a cselekményt valódi súlyának megfelelően értékelhessék a nyomozó hatóságok és a bíróságok.

 

A módosítás másik célja, hogy pontosabbak legyenek a rendőrségi, ügyészségi és bírósági statisztikák, mert azok a gyűlölet-cselekményeket eddig az aljas indok körébe vonva jelenítették meg. A részletesebb statisztikai adatok nem csak az állami büntetőpolitika szempontjából jelenthetnek előrelépést, hanem az áldozatok alapjogvédelmét is szolgálják, valamint a nemzetközi adatszolgáltatási kötelezettség teljesítést is segíthetik - olvasható a közleményben.

 

Az MTI érdeklődésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban későbbre ígértek reagálást.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!

  • Az FCÖ-ben újra nyert Csóka János PálCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt