HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kiss Árpád elismerte a galgagyörki és a piricsei támadásban való részvételét

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 április 05    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Elismerte a galgagyörki és a piricsei támadásban való részvételét a romák sérelmére elkövetett, hat halálos áldozattal járó támadássorozat elsőrendű vádlottja a keddi büntetőtárgyaláson; Kiss Árpád Sándor az erre vonatkozó nyomozati vallomását fenntartotta, megnevezve két társát, testvérét Kiss Istvánt, illetve Pető Zsoltot.

Hirdetmény

A Pest Megyei Bíróságon az iratismertetéssel folytatódott tárgyaláson elhangzott: Kiss Árpád a folytatólagos kihallgatásán kezdetben tagadta, hogy köze lenne a bűncselekményekhez, azokról csak a híradásokból értesült, majd negyedik kihallgatásán már a galgagyörki és a piricsei támadást is elismerte, részletesen beszélt a támadás körülményeiről, okáról és társai szerepéről.

 

Vádlott társai a nyomozati iratok ismertetésére annyit reagáltak: nincs közük a bűncselekményekhez.

 

Kiss Árpád a galgagyörki támadásról szólva a kihallgatásakor elmondta, hogyan közelítették meg a települést, honnan adta le a lövést, és milyen célból támadták meg a Pest megyei településen élő romákat. Elmondása szerint nem tartottak előzetes terepszemlét, "minden ott dőlt el", és a romák közötti félelemkeltéssel a cigánysággal szembeni problémákra akarták felhívni a figyelmet.

 

Piricsére kutyavásárlási szándékkal ment, de a megadott címen nem talált senkit. Állítása szerint ekkor figyelt fel a falu végén lévő két rossz állapotú, cigányok által lakott házra, s a társaival megbeszélte: meg kellene ismételni támadásukat, "felhívni a figyelmet", ugyanis a sajtó az előző támadásukat a Magyar Gárdának tulajdonította.

 

Megbeszélték, hogy Molotov-koktélokkal gyújtják fel a házat, két fegyvert visznek magukkal, de azokat csak szükség esetén, önvédelmi céllal használják. Kiss Árpád nyomozati vallomása szerint járó motorú autójában várta társait, akkor hallotta meg a lövéseket a piricsi cigánysor felöl, de fényt, a már megbeszélt Molotov-koktél használatától nem látott.

 

Az iratok szerint az előre elkészített három gyújtópalack közül kettő nem robbant fel, amikor azokat a  vályogépületre dobták, ezért a harmadikat az ablakba tették, majd kétszer rálőttek, s az ekkor gyulladt ki.

 

Meghallották, hogy nyílik az ajtó, ezért rálőttek a bejáratra, majd menekülés közben még egy lövést adtak le.     Vallomása szerint azt hitték, hogy az épület lakatlan. Az akció - számítása szerint - mindössze 10 percig tartott. Az épületben tartózkodott nő, Getyinás Magdolna a támadás során súlyosan megsérült.

 

A tárgyalás ezután a másodrendű vádlott kihallgatási jegyzőkönyvének ismertetésével folytatódott. Bár Kiss István a testvére nyomozati iratának ismertetésekor elhangozottakra úgy reagált, bűncselekményt nem követett el, a nyomozati iratok szerint részletes vallomást tett a piricsei támadásról. Elmondta, hogyan és hol készítették el a Molotov-koktélokat, testvére vezette az autót, és Pető Zsolttal hogyan hajtották végre a támadást.

 

Vallomása szerint a támadásban mindhárman részt vettek, testvére nem maradt az autóban, hanem megbújva egy golyós fegyverrel fedezte őket. Elmondása szerint tudták, hogy vannak emberek a lakásban, mert férfi hangot hallottak kiszűrődni. A nyomozati vallomás szerint Kiss István elismerte: amikor kinyílt az ajtó, leadott egy lövést a bejáratra, és egy Molotov-koktélt dobott a romák lakta házra, de embert nem akart ölni. Másnap a tévében látták, hogy egy nőt talált el, és úgy értékelték, "támadásuk elérte a célját".

 

A tárgyalás a nyomozati iratok ismertetésével folytatódik. A tárgyalóteremben mind a négy vádlott jelen van, őket géppisztolyos kommandósok őrzik. A tárgyalóterem az elmúlt napokhoz hasonlóan teljesen megtelt újságírókkal és érdeklődőkkel.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Pusztul az a budai villa, amit Farkas Flórián sofőrje vett meg

  • Elhunyt Balogh Lajos Paci, roma aktivista

  • Cigány szószóló: nem meglepő, hogy a cigányság a Fideszre szavaz

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódjaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt