2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Egyházi nemzetközi romaműhely Debrecenben
2011. 04. 03. 00:00

Az egyház nem kerülheti meg a romaproblémát - mondta Farkas Zsolt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület projektfejlesztője vasárnap Debrecenben.

Farkas Zsolt szerint az egyházak az 1990-es évekig "elegánsan kikerülték" a romakérdést, aztán rájöttek, hogy ezt nem lehet.

 

E felismerés eredményeként a Nagyvárad központú Királyhágómelléki Református Egyházkerületben 2002-ben kezdődött az a gyermekmisszió, amely a legelesettebb, legszegényebb helyi magyar cigányok gyerekeit karolta fel. Elsősorban délutáni iskolai programokat szerveztek minden oktatási napon nekik, s azóta ezek között a nagyváradi magyar cigánygyerekek között már van gimnazista és zenei szakközépiskolás - tette hozzá.

 

A hasonló programok megismerése, az együttműködés megteremtése érdekében rendezte meg az egyházkerület tavaly ősszel Nagyváradon az első egyházi nemzetközi romaműhelyt, amelyen a helyiek mellett Szerbiából, Magyarországról, Bulgáriából és a németországi testvéregyházból vettek részt romakérdésekkel foglalkozó egyházi és civil szervezetek - ismertette Farkas Zsolt.

 

Tájékoztatása szerint e fórum folytatása volt a mostani debreceni, ahol egyebek mellett a romák magyarországi és európai jogi helyzetéről, oktatási tapasztalatairól, a romaprogramok támogatási lehetőségeiről cseréltek véleményt a résztvevők.