HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Civilek és romák a Jobbik ellen Hejőszalontán

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 április 03    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Hejőszalontán a Jobbik és szimpatizánsai először szembesültek azzal, hogy milyen, amikor hazainak vélt terepen nácizzák le őket. A demonstráción még beszólogattak a liberális jogvédőknek és roma kedvenceiknek, de amikor a másik gyűlés színhelye mellé értek, már nem találták a hangot.

Hirdetmény

A Jobbik 2011-es, a "cigányterror" miatti rendteremtést követelő országjáró kampányának szombati állomása a borsodi Hejőszalonta volt, ahol március 23-án nemrég befogadott albérlője megölt egy középkorú asszonyt. Az elkövető feltehetőleg egy már őrizetben lévő bőcsi, a faluba nem sokkal korábban áttelepült fiatal roma férfi, aki a helyiek szerint először a testvéréhez költözött, de onnan elküldték, így került az áldozathoz, Teri nénihez.

 

Az asszonyt brutálisan gyilkolták meg. A falusiak a temetkezési vállalkozótól hallották, hogy ötször vágták át a nyakát. Az elkövető származása miatt ezután az addig egyesek szerint viszonylag békés, mások szerint nagyon is sok – etnikai konfliktusként értelmezett – lopással terhelt faluban a mintegy 850 fős lakosság szűk harmadát kitevő romák és a többségiek között megritkult a levegő.

 

Megritkult a levegő

Az ilyen helyzetekre mostanában hiperérzékenyen reagáló Jobbik ezúttal is résen volt. A szombat délutáni tüntetésen a gyöngyöspatai előzménnyel szemben ezúttal polgárőrnek nevezett gárdistákat nem lehetett látni. A megyei rendőrség vezetői ugyanis az Index információi szerint az egyeztetéseken egyértelművé tették, nem tűrik a masírozást formaruhában és alakzatban. A kötelező militáns hangulati aláfestést így a focipályánál egyedül a Nemzeti Őrsereg kilencfős alakulata biztosította.

 

Eközben egy mellékutcában a falu romái és főleg budapesti, a Facebookon magukat szervező civilek, valamint az Amnesty Internationalhez és a Társaság a Szabadságjogokérthoz tartozó civil aktivisták ellendemonstrációt tartottak. A meghirdetett cél az volt, hogy ezúttal a jobbikos térfoglalással és a romáknak szóló fenyegetéssel egy időben fejezzék ki a szolidaritásukat a helyiekkel, illetve, hogy felhívják a figyelmet: az állam nem vonulhat ki a helyi konfliktusokból, és főleg nem engedheti, hogy erőszakmonopóliumát veszélyeztetve félkatonai szervezetek terrorizálják a lakosságot.

 

A romák és a civilek eleinte kissé idegenkedve ácsorogtak egymás közelségében, de egy idő után oldódtak a kedélyek, majd a  mintegy 150 fős rendezvény kellemes interetnikus piknikké alakult, aminek a "békességet, jogállamot, nácimentes Magyarországot" skandálás adott sajátos hangulatot, Anderkó József polgármester pedig arról tartott beszédet, hogy elítéli a bűnözést, és a faluban békében él a "magyar és a cigány".

 

Békességet, jogállamot, nácimentes Magyarországot!

Eközben az igazoltatások miatt a focipályán lassan gyűlt össze a végül mintegy 500 fősre dagadt, Egyed Zsolt jobbikos országgyűlési képviselő jellemzése szerint "iszonyatos tömeg". A jobbikos beszédek az ilyenkor szokásos fordulatokban bővelkedtek, amibe csak a "Budapest belvárosi, úgynevezett liberális jogvédők" jelenléte hozott némi új színt.

 

Egyed Zsolt például örült a civilek élőláncának, ami szerinte minél szorosabb, annál kevésbé tudnak a cigányok lopni és gyilkolni. Beszélt még a cigánysággal "diffúzióban élő" magyarokról, továbbá a jogvédők jelenlétére utalva arról, hogy a "zsidók úthengerként tolják maguk előtt a cigányokat".

 

A hallgatóság a helyiek becslése szerint háromnegyedrészt idegenekből állt. Az Indexnek többen is elmondták, mennyire nehéz a romákkal az együttélés, bár azt kérdésünkre általában elismerték, hogy nem egészében a kisebbséggel, hanem egy-két, máshonnan bevándorolt családdal van sok gond. De a mindennapos lopások miatt így is elég feszült a hangulat, és a jobbikos beszédek közben többször is buzgón helyeseltek.

 

Nehéz együttélés

Különösen akkor tapsolt a tömeg, amikor az őrsereg darutollas parancsnoka, Bodrog László arról értekezett, hogy a jogvédők költözzenek be a romák közé, és tanítsák meg őket a hétköznapi élet alapvető szabályaira. Az emelkedett hangulat egészen addig tartott, amíg a Teri néni házához tartó fáklyásmenet a civil demonstráció helyszínéhez nem ért. A rendőrsorfal és kordon túloldalán ugyanis ekkor a Himnuszt kezdték énekelni, amire a menetből páran kiszólva csak azt tudták mondani, "hogy nem szégyellitek magatokat, ezt a szép dalt éneklitek."

 

Amikor felhangzott a kötelező "igenis van cigánybűnözés", a túloldalon percekig tartó "nácik haza!" volt a válasz, amire csak a még hangosabb cigánybűnözőzős választ maradt a tarsolyokban. A romák közül többen is azt mondták, egyáltalán nem féltek, sőt jó volt, hogy érezték, nincsenek egyedül.

 

Egy fiatalember azonban csak a  ejét csóválta. Szerinte a civilek a nácizással túllőttek a célon, és nekik a jövő héten is együtt kell majd élniük a lenácizott helyiekkel. A romák közül viszont többen is a menetelők közötti nem roma ismerősök láttán csóválták a fejüket.

 

Több civil megfigyelése szerint is indokolt lenne a megerősített rendőri jelenlét fenntartása a faluban, amíg csitulnak a kedélyek.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 3 hozzászólás érkezett.

#3   romungro  | 2011 április 04 20:04:31 like(0) dislike(0)

Erős széleskörű kiállással kell felvenni a küzdelmet a jobbik ellen. Nem szabad a jobbik gyülekezési jogát megkérdőjelezni. Ugyan is erre vár a hatalom! De a hatalom nem csak a jobbik gyülekezési és szólás szabadságát fogja korlátozni, ha nem mindenkiét! 

#2   leleplezés  | 2011 április 03 10:56:08 like(0) dislike(0)

FELHÁBORÍTÓ!!!!!

Egyáltalán hogy lehet ma aXXi-dik században egy ilyen betíltott szervezetet még az utcára engedni?

EZ A KORMÁNY SZÁNDÉKOS TÁMOGATÓJA A JOBBIKOS KÖCSÖGÖKNEK!!!

MA EGY DEMOKRÁCIÁBAN HA MŰKÖDNE, AKKOR EZT NEM ENGEDNÉ MEG A KORMÁNY, DE A JELENLEGI INTÉZKEDÉSEI EGYÉRTELMŰEN ALÁ TÁMASZTJÁK, HOGY NEKIK IS ÉRDEKÜK, HA A CIGÁNY ELPUSZTUL.

A RÁK EGYE MEG AZ ÖSSZES KORMÁNYTAGOT ÉS A JOBBIKOS KÖCSÜGÖKET IS. EZ AZ ÉN VÉLEMÉNYEM, OSZT JÓNAPOT!!

#1   19530327  | 2011 április 03 08:03:14 like(0) dislike(0)

A bűnözés ellen először a parlamentbe kellene menniük, de mindig a leggyengébb

legkiszolgáltatottabb helyeket találják meg.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt