2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hejőszalontán demonstrált a Jobbik
2011. 04. 02. 00:00

"A cigányok által elkövetett bűnök, a hozzájuk köthető terror" ellen demonstrált fáklyás felvonulással a Jobbik szombaton este a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejőszalontán.

Hejőszalontán március 22-én megöltek egy 50 éves nőt, a Jobbik szerint a tettes cigány származású.

 

A demonstráción a Jobbik több országgyűlési és térségi képviselője részt vett, valamint sok száz, a párttal szimpatizáló tüntető, akik közül többen a feloszlatott Magyar Gárda egyenruhájához hasonlító öltözetben jelentek meg.

 

A rendezvényen a Jobbik felszólalói azt mondták:  a kormány nem hajlandó a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei emberek problémáival foglalkozni.  Szerintük "sokadik gyilkosság köthető cigányokhoz", ezért követelik a kormánytól, hogy végre vegye komolyan az itt élők problémáit, és "járjon le az a két hét", amit a rendteremtésre ígért a kabinet.

 

A Jobbik képviselői azt is követelték, hogy a rendőrség kezdjen statisztikát vezetni a bűnelkövetők etnikai hovatartozásáról.

 

Hejőszalontán, a település cigányok lakta részén civilek vették körbe a romák házait, védve a benne élőket a Jobbikos demonstrációtól. Ott voltak a jogvédő Amnesty International képviselői, valamint az LMP képviselői, aktivistái is.

 

Az LMP az MTI-hez eljuttatott közleményében azt hangsúlyozta: a kormány Gyöngyöspata után még egyszer nem hagyhatja cserben a rá bízott ország egyetlen négyzetcentiméterét sem, és szolidaritásukat fejezték ki a helyi roma közösséggel, amelyet a Jobbik bűnbakként kezel és erődemonstrációval akar megfélemlíteni.

 

A rendőrség már kora délutántól nagy erőkkel volt jelen Hejőszalontán, a demonstrációkra érkezőket igazoltatták. A községben feszült volt a hangulat,  de rendbontás nem történt.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen március 22-én történt gyilkosság elkövetőjét és társait a rendőrség elfogta.