2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Farkas Flórián: modell értékű roma program készül
2011. 04. 01. 00:00

A kormány képviselői és az ORÖ új vezetése megállapodtak abban, hogy keretmegállapodást hoznak létre, melynek végrehajtása történelmi áttörést fog hozni a magyarországi cigányok számára.

A roma politikus, aki egyben a Fidesz országgyűlési képviselője, elmondta, hogy kezdeményezésére másfél héttel korábban Orbán Viktor miniszterelnökkel és Balog Zoltánnal, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárával értékelték a magyarországi cigányság helyzetét. A megbeszélésen megegyezés született arról, hogy készül egy keretmegállapodás, amit a cigányság országos vezetése és a kormány is el fog fogadni - tette hozzá.

 

Úgy tartottuk erkölcsileg és szakmailag megalapozottnak a keretmegállapodás véglegesítését, hogy előzze meg egy ilyen konferencia, ahol a kormányzat képviselői, a foglakoztatás, az oktatás, a szakképzés, a szociálpolitika rendszerén túl, minden olyan kérdésről tájékoztatást adnak, amely egyébként a kormányzati keretprogramban is benne van - fűzte hozzá az ORÖ elnöke.

 

Farkas Flórián hangsúlyozta: a keretmegállapodás tervezete szerint el szeretnék érni, hogy 50 ezer olyan cigányember kapjon munkát 2014-ig, akinek ma nincs állása. A politikus erre reális esélyt lát.

 

Az ORÖ elnöke nagyon fontosnak tartja, hogy a roma származású középiskolai hallgatók száma megduplázódjon, de jó esetben akár megháromszorozódjon. Akár 13-15 ezer cigány fiatal kaphat érettségi bizonyítványt évente a kormányzati ciklus végére - tette hozzá.

 

Fontosnak nevezte a keretmegállapodásnak azt a pontját, mely azt tűzi ki célul, hogy duplájára emelkedjen a felsőoktatásban végzett cigány hallgatók száma.

 

Farkas Flórián hangsúlyozta: lényeges, hogy az egészségügy területén is történjenek konkrét lépések, mert a cigányság átlagéletkora minimum 10 évvel kevesebb, mint a magyarországi nem cigány lakosoké.

 

Elengedhetetlennek nevezte, hogy legalább 150 ezer cigányember szűrővizsgálatát elvégezzék a 2014-ig tartó időszakban. E mellett nagyon komoly preventív, egészségmegőrzési programokat kell elindítani a készülő megállapodás szerint.

 

Fontosnak tartják még azt is, hogy az európai viszonylatban is kiemelkedően magas magyarországi cigány közéleti szereplő részére képzés induljon, ennek érdekében önkormányzati akadémia létrehozását tervezik. Mint mondta, adatok szerint közel 5 ezer olyan cigányember van, aki a közéletben szerepel.

 

Farkas Flórián azt is célként fogalmazta meg, hogy a Gandhi Gimnáziumot átvegye az Országos Roma Önkormányzat, és véleménye szerint változtatni kell a tanulók normatív finanszírozási rendszerén is. Azt szeretnénk, ha a cigány hallgatókra is az a normatíva vonatkozna, mint az egyházi intézményekben tanulókra - fűzte hozzá.

 

Farkas Flórián reményét fejezte ki, hogy a keretmegállapodás nagyon rövid időn belül  megszületik.