HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Farkas Flórián: modell értékű roma program készül

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Farkas Flórián
2011 április 01    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A kormány képviselői és az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) új vezetése megállapodtak abban, hogy keretmegállapodást hoznak létre, melynek végrehajtása történelmi áttörést fog hozni a magyarországi cigányok számára - közölte Farkas Flórián, az ORÖ elnöke pénteken Lakiteleken, az Új roma politika 2011 című konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Hirdetmény

A roma politikus, aki egyben a Fidesz országgyűlési képviselője, elmondta, hogy kezdeményezésére másfél héttel korábban Orbán Viktor miniszterelnökkel és Balog Zoltánnal, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárával értékelték a magyarországi cigányság helyzetét. A megbeszélésen megegyezés született arról, hogy készül egy keretmegállapodás, amit a cigányság országos vezetése és a kormány is el fog fogadni - tette hozzá.

 

Úgy tartottuk erkölcsileg és szakmailag megalapozottnak a keretmegállapodás véglegesítését, hogy előzze meg egy ilyen konferencia, ahol a kormányzat képviselői, a foglakoztatás, az oktatás, a szakképzés, a szociálpolitika rendszerén túl, minden olyan kérdésről tájékoztatást adnak, amely egyébként a kormányzati keretprogramban is benne van - fűzte hozzá az ORÖ elnöke.

 

Farkas Flórián hangsúlyozta: a keretmegállapodás tervezete szerint el szeretnék érni, hogy 50 ezer olyan cigányember kapjon munkát 2014-ig, akinek ma nincs állása. A politikus erre reális esélyt lát.

 

Az ORÖ elnöke nagyon fontosnak tartja, hogy a roma származású középiskolai hallgatók száma megduplázódjon, de jó esetben akár megháromszorozódjon. Akár 13-15 ezer cigány fiatal kaphat érettségi bizonyítványt évente a kormányzati ciklus végére - tette hozzá.

 

Fontosnak nevezte a keretmegállapodásnak azt a pontját, mely azt tűzi ki célul, hogy duplájára emelkedjen a felsőoktatásban végzett cigány hallgatók száma.

 

Farkas Flórián hangsúlyozta: lényeges, hogy az egészségügy területén is történjenek konkrét lépések, mert a cigányság átlagéletkora minimum 10 évvel kevesebb, mint a magyarországi nem cigány lakosoké.

 

Elengedhetetlennek nevezte, hogy legalább 150 ezer cigányember szűrővizsgálatát elvégezzék a 2014-ig tartó időszakban. E mellett nagyon komoly preventív, egészségmegőrzési programokat kell elindítani a készülő megállapodás szerint.

 

Fontosnak tartják még azt is, hogy az európai viszonylatban is kiemelkedően magas magyarországi cigány közéleti szereplő részére képzés induljon, ennek érdekében önkormányzati akadémia létrehozását tervezik. Mint mondta, adatok szerint közel 5 ezer olyan cigányember van, aki a közéletben szerepel.

 

Farkas Flórián azt is célként fogalmazta meg, hogy a Gandhi Gimnáziumot átvegye az Országos Roma Önkormányzat, és véleménye szerint változtatni kell a tanulók normatív finanszírozási rendszerén is. Azt szeretnénk, ha a cigány hallgatókra is az a normatíva vonatkozna, mint az egyházi intézményekben tanulókra - fűzte hozzá.

 

Farkas Flórián reményét fejezte ki, hogy a keretmegállapodás nagyon rövid időn belül  megszületik.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   leleplezés  | 2011 április 02 19:54:52 like(0) dislike(0)

Na, tisztelt olvasók, megszületett a nagy megállapodás, csak kérdés, hogy mikor írja alá a 3 nagyokos!

Vegyük sorra a leírtakat!!!!

bevezetőül FFlóri mindíg nagyott szóló, de semmit mondó lózungokat ír és mond! azt hiszem, hogy ebben egyenlőre megállapodhatunk.

Hát ha ez a nagy EU-s roma srtatégia, akkor igen negy bajban lesz a hazai cigányság!!!

Írod, hogy 50 ezer foglalkoztatás lesz a cigányokra nézve 2014-ig. Hát te nagyon hülye már most lebuktál, hisz ha most holnap lenne ennyi foglalkoztatot, akkor is nagy baj lenne, nem hogy így ahogy előadod. Tehát ennyit ér a foglalkoztatási projektetek a fityesszel együtt. 

A másik: felsorolsz itt minden féle szakmaiságot, szociálpolitikát, stb. Flóri nem erre van szükségünk, hisz ezt már jól tudja mindeki, vagy csak elterelő lózung duma és majd ismét mondtunk valamit a cigányoknak OSZT JÓNAPOT. Hát nagyon tévedsz!!! ezt már nem esszük meg és ezt bátran állíthatom szinte minden cigány nevében, mert elárultál, bescaptál, hazudtál, ígértél a ckö-nek közalkalmazotti bért és még mi mindent!!? Azt gondolod, hogyezek a felelőtlen és meggondolatlan sajtótájékoztatók elsikálják rólad a felelőséget, ami hamarosan be köbetkezik? 

Te mondtad az előző vezetésre, hogy felelőtlenek és félre vezetik a cigányokat? Hát akkor te minek nevezed ezt a viselkedést és politizálást? Most Lakitelken információm szerint szó szerint bevoltatok szarva, mert a megyei vezetőitek vitték a hírt, hogy nagy a baj, mert semmit sem tettetek eddig, csak a pénzt vettétek fel. NEM GONDOLOD, HOGY MUTATNI KELLENE MÁR VALAMIT? 

HOL VAN AZ AZ ÍGÉRET, AMI A BORSOD, SZABOLCS, HAJDU ÉS SZOLNOK MEGYÉRE MONDTATOK;- AZ-AZ A 2,5 EZER FOGLALKOZTATÁS, AMI 6 HÓNAP KÉPZÉSSEL VAN ÖSSZE KÖTVE? RÁD IS AZ JELLEMZŐ, MINT GYURCSÁNYRA, CSAK MÉG ÉLÉNKEBBÜL- HAZUDTOK REGGEK, DÉLBEN, NA MEG ESTE.  OSZT JÓNAPOT folyt köv


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt