HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Megvan a valódi pátkai támadó?

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Pátka, Molotov-koktél
2011 Március 31    Forrás: Cseri Péter - NOL


Ez a cikk archív

Csütörtökön Székesfehérváron folytatódott a három évvel ezelőtti pátkai, romák ellen végrehajtott Molotov-koktélos támadás pere. Ezúttal egymás után két tárgyalást is tartottak: az elsőn módosították az eddig társtettesként vádolt három pátkai polgárőr elleni vádat, a másodikon pedig ismertették az újonnan megnevezett elkövető ügyében készült vádiratot. Az ügyészség indítványt tett arra, hogy a két ügyet egyesítsék: erről május 13-áig hoz döntést a Fejér Megyei Bíróság.

Hirdetmény

A csütörtökön ismertetett vádmódosítás, illetve az új vádirat szinte szóról szóra megegyezett egymással. Eszerint a helyi polgárőrségben szolgálatot teljesítő M. testvérek (M. László és M. Károly) 2008 áprilisában konfliktusba keveredtek a pátkai Árpád utcában élő romák egy csoportjával. A legsúlyosabb incidens a helyi Barlang presszóban történt, ahol az Árpád utcai romák közül ketten belekötöttek M. Bélába, a polgárőrök mozgássérült testvérébe, akitől pénzt követeltek cigarettára és italra, majd miután nem kaptak, leköpdösték a férfit, sőt, még az asztalt is ráborították. A konfliktusnak M. László megérkezése vetett véget, aki kitessékelte a két molesztálót a vendéglátóhelyről.

 

A most ismertetett ügyészségi verzió szerint M. László megemlítette ezt az esetet egy régi ismerősének, a Székesfehérváron élő R. Gábornak, aki felajánlotta, hogy segít megleckéztetni a pátkai romákat. Megállapodtak abban, hogy egy alkalmas időben az M. testvérek Molotov-koktélokat készítenek, amelyekkel R. Gábor és barátai megdobálják a romák házait.

 

Erre végül 2008. június 2-áról 3-ára virradó éjszaka került sor: az M. testvérek, unokaöccsükkel, N. Balázzsal együtt polgárőr-szolgálatra jelentkeztek, amelynek ideje alatt a család hétvégi házában 6 Molotov-koktélt gyártottak. Éjfél előtt egy órával a palackokat M. László egy székesfehérvári parkolóban átadta R. Gábornak, akit - két máig ismeretlen társával együtt - Pátkára fuvarozott. R. Gábor társaival együtt kiszállt a polgárőr autóból, és végrehajtották a támadást, amíg M. László a kocsinál várakozott.
A tettesek által eldobott hat palackból kettő okozott komolyabb kárt, a többi a házfalakra vagy az ajtók elé vágódott. A házakban akkor közel negyven roma lakott, köztük húsz gyerek. Az egyik Molotov-koktél megrongált egy ablakot, egy másik palack pedig berepült a középső ház gyerekszobájába, ahol három kisgyerek aludt. Ez a szoba kigyulladt, és csak a szerencsének köszönhető, hogy a zajra felriadt szülők még az előtt el tudták oltani a lángokat, hogy személyi sérülés történt volna. A támadást követően a sértettek az utcára rohantak, és a sötét ellenére felismerni vélték a támadóikban M. Lászlót, M. Károlyt és N. Balázst, akiket a rendőrség néhány órán belül elfogott.

 

A rendőrségi nyomozás és az ügyészség is eredetileg arra a következtetésre jutott, hogy a támadást a polgárőrök hajtották végre. A 2009 tavaszán kezdődött büntetőperben már a perbeszédekre készültek a felek, amikor az ügyészség elfogta R. Gábort, akit a módosított vádiratban már a bűncselekmény egyik elkövetőjeként neveztek meg.

 

A csütörtöki tárgyalásokon ismertetett vádiratok szerint a polgárőröket ma már bűnsegédként különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés kísérletével vádolják, míg R. Gábort ugyanilyen minősítéssel társtettesként ültették a vádlottak padjára. R. Gábor a vádlotti vallomásában tagadta a bűncselekmény elkövetését. Mint mondta, nem vett részt a támadás kitervelésében, a bűntény éjszakáján nem találkozott M. Lászlóval, és Pátkán sem járt. A bíróság zárt tárgyalást rendelt el két olyan tanú meghallgatásának idejére, akik szolgálati titoknak minősülő - információink szerint operatív eszközökkel beszerzett -, R. Gábor bűnösségét alátámasztó bizonyítékokat ismertettek.

 

A feltehetőleg egyesítésre kerülő két ügy tárgyalása májusban folytatódik.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt