2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tanulmányi ösztöndíj kisebbséghez tartozó diákoknak
2011. 03. 29. 00:00

Havonta hatvanezer forintos ösztöndíjat kaphatnak a 2011/12-es tanévtől kezdődően két tanítási éven keresztül a kiemelkedő képességű, nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozó diákok.

A Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent szabályozás szerint az ösztöndíj célja, hogy az anyanyelvű és kétnyelvű kisebbségi program szerint működő középfokú iskolák ajánlása alapján támogassa a nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozó, kiemelkedő képességű tanulók továbbtanulását felsőfokú oktatási intézményben.

 

A közigazgatási és igazságügyi miniszter által nyújtott ösztöndíj forrása a költségvetés Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetében meghatározott kisebbségi célú előirányzata.

 

Az ösztöndíjra vonatkozó pályázati felhívást a miniszter - minden év április 15-ig - közzéteszi a kormány honlapján. A pályázatok benyújtásának határideje május 15. A pályázaton kizárólag a felhívásban felsorolt nemzetiségi kétnyelvű középfokú oktatási intézmények vehetnek részt, az általuk kiválasztott, illetve ajánlott legalább két, az utolsó két évfolyamot megelőző évfolyamot végző tanulóval együttesen előterjesztett pályázattal.

 

Az ösztöndíj időtartama a tanulói jogviszony alatt tett rendes érettségi vizsgát megelőző két tanév, a 2011/12-es tanévtől kezdődően. Ösztöndíjban középiskolánként, ezen belül évfolyamonként egy tanuló részesülhet - rögzíti a rendelet.