2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hétfőn jelennek meg a nemzetiségi pályázatok
2011. 03. 28. 00:00

Átalakul az egyházi, nemzetiségi és civil támogatások rendszere, amelynek részeként hétfőn a Wekerle Sándor Alapkezelőnél jelennek meg a nemzetiségi pályázatok.

Latorcai Csaba, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra: a kormány a múlt héten döntött a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány megszüntetéséről, annak feladatait a Wekerle Sándor Alapkezelő vette át.

 

    Mint mondta, a közalapítvány az elmúlt években több száz millió forintról döntött, az átvilágítás során azonban kiderült, hogy az pazarlóan működött.

 

    Tájékoztatása szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) és a Wekerle Sándor Alapkezelő között a múlt héten kötött megállapodás eredményeként a pályázati rendszer működtetésének lényegében nincs pluszköltsége.

 

    Hidas János, az alapkezelő főigazgatója közölte: a megállapodás alapján a KIM fejezetében található egyházi, nemzetiségi és civil támogatásokra a jövőben a Wekerle Sándor Alapkezelőn keresztül lehet pályázni.

 

    Felsorolása szerint a kisebbségek támogatására - azon belül a települési és területi kisebbségi önkormányzatok működtetésére - 2,25 milliárd forintot, a Nemzeti Civil Alapprogramra 3,6 milliárd forintot, a Rádió C támogatására 35 millió forintot szánnak, az egyházi célú központi költségvetési hozzájárulás 34,1 milliárd forint.  Az alapkezelő - más projektekkel együtt -  összességében 60 milliárd forintnyi forrás elosztásáért felel.

 

    Hozzátette: az alapkezelőnél egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi támogatásokért felelős programigazgatót neveznek ki. Véleménye szerint az átalakítás eredményeként a pályázati rendszer gyorsabb, hatékonyabb, eredményesebb és átláthatóbb lesz.

 

    Latorcai Csaba hangsúlyozta: az idén a tavalyinál nagyjából tíz százalékkal több pénz jut a kisebbségpolitikai tevékenység támogatására, és mind a 13 hazai kisebbséget bevonják a pályázatok elbírálásába. A kormány ezen keresztül is jelezni akarja, hogy fontos ez a terület és kiemelten kezeli a nemzetiségek kultúrájának megőrzését, hagyományaik ápolását - jelentette ki.

 

    A pályázatok közül kiemelte egyebek mellett a nemzetiségi társadalmi szervezetek számára kiírt 125 millió forintos keretet, amelyből valamennyi országos hatáskörű nemzetiségi civil szervezet működési célra kaphat támogatást. A romaintézményekre vonatkozó 120 millió forintos összegből támogatják a többi közt a 100 tagú cigányzenekart, a Rajkó zenekar és a Roma tájházat, de lesz nemzetiségi tanulmányi ösztöndíj, illetve támogatják az anyaországi nyelvi táborokat is.

 

    Latorcai Csaba az MTI kérdésére jelezte, hogy a pályázatok dokumentációja a korábbinál egyszerűbb lesz, nem kell például felesleges mellékleteket kitölteni.