HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Hétfőn jelennek meg a nemzetiségi pályázatok

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Március 28    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Átalakul az egyházi, nemzetiségi és civil támogatások rendszere, amelynek részeként hétfőn a Wekerle Sándor Alapkezelőnél jelennek meg a nemzetiségi pályázatok.

Hirdetmény

Latorcai Csaba, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra: a kormány a múlt héten döntött a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány megszüntetéséről, annak feladatait a Wekerle Sándor Alapkezelő vette át.

 

    Mint mondta, a közalapítvány az elmúlt években több száz millió forintról döntött, az átvilágítás során azonban kiderült, hogy az pazarlóan működött.

 

    Tájékoztatása szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) és a Wekerle Sándor Alapkezelő között a múlt héten kötött megállapodás eredményeként a pályázati rendszer működtetésének lényegében nincs pluszköltsége.

 

    Hidas János, az alapkezelő főigazgatója közölte: a megállapodás alapján a KIM fejezetében található egyházi, nemzetiségi és civil támogatásokra a jövőben a Wekerle Sándor Alapkezelőn keresztül lehet pályázni.

 

    Felsorolása szerint a kisebbségek támogatására - azon belül a települési és területi kisebbségi önkormányzatok működtetésére - 2,25 milliárd forintot, a Nemzeti Civil Alapprogramra 3,6 milliárd forintot, a Rádió C támogatására 35 millió forintot szánnak, az egyházi célú központi költségvetési hozzájárulás 34,1 milliárd forint.  Az alapkezelő - más projektekkel együtt -  összességében 60 milliárd forintnyi forrás elosztásáért felel.

 

    Hozzátette: az alapkezelőnél egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi támogatásokért felelős programigazgatót neveznek ki. Véleménye szerint az átalakítás eredményeként a pályázati rendszer gyorsabb, hatékonyabb, eredményesebb és átláthatóbb lesz.

 

    Latorcai Csaba hangsúlyozta: az idén a tavalyinál nagyjából tíz százalékkal több pénz jut a kisebbségpolitikai tevékenység támogatására, és mind a 13 hazai kisebbséget bevonják a pályázatok elbírálásába. A kormány ezen keresztül is jelezni akarja, hogy fontos ez a terület és kiemelten kezeli a nemzetiségek kultúrájának megőrzését, hagyományaik ápolását - jelentette ki.

 

    A pályázatok közül kiemelte egyebek mellett a nemzetiségi társadalmi szervezetek számára kiírt 125 millió forintos keretet, amelyből valamennyi országos hatáskörű nemzetiségi civil szervezet működési célra kaphat támogatást. A romaintézményekre vonatkozó 120 millió forintos összegből támogatják a többi közt a 100 tagú cigányzenekart, a Rajkó zenekar és a Roma tájházat, de lesz nemzetiségi tanulmányi ösztöndíj, illetve támogatják az anyaországi nyelvi táborokat is.

 

    Latorcai Csaba az MTI kérdésére jelezte, hogy a pályázatok dokumentációja a korábbinál egyszerűbb lesz, nem kell például felesleges mellékleteket kitölteni.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 2 hozzászólás érkezett.

#2   romungro  | 2011 Március 28 19:18:17 like(0) dislike(0)

Tarolt a keresztény egyház! Az össz költségvetés több mint a felét elviszik.

#1   romungro  | 2011 Március 28 19:16:16 like(0) dislike(0)

Tarolt a keresztény egyház!


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt