HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Ünnepelnek a pravoszláv vallású szerb romák

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szerbia
2011 Március 25    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Szerbia minden részéből érkeztek pravoszláv vallású romák Belgrádba, hogy idén 133. alkalommal megünnepeljék Tetka Bibijának (Bibija anyóka), a csodatevő szent romaasszonynak, a gyermekek védőszentjének napját, amelyet a nagypéntek előtti negyedik pénteken tartanak.

Hirdetmény

A Novi svet (Új világ) nevű roma egyesület szervezi a péntektől szombat hajnalig tartó ünnepet, a Roma Nemzeti Kisebbség Országos Tanácsa fővédnöksége alatt. A belgrádi Roma Kultúra Múzeumában Egészségedre Bibija anyóka! címmel kiállítás nyílt a védőszent ábrázolásaiból, amelyek a pravoszláv ikonokhoz hasonlítanak. Feketehajú asszonyt mutatnak a képek nagy, jellegzetes fülbevalókkal, gyermekekkel körülvéve, vagy egy nagy körtefa alatt széttárt karokkal, egyik kezében lámpással.

 

A múzeumba belépőket forralt pálinkával, és tiszteletben tartva a pravoszláv vallási szokásokat, böjti ételekkel - hallal és babbal - kínálják. Ezen a délutánon kihirdetik, hogy idén ki kap kitüntetést a roma kultúrát támogatók, kutatók, köztük irodalomtörténészek, fordítók, filmesek, zenészek és festőművészek közül. Az elismerést április 8-án, a Roma kultúra világnapján adják át Belgrádban.

 

A pénteki szertartáshoz tartozik, hogy a roma egyesületben pravoszláv pap töri meg az ünnepi kalácsot, majd az emberek gyertyát gyújtanak a kis templomban, kertjében pedig a látogatók egymást kínálják a böjti ételekkel.

 

A belgrádi romaünnep a Duna és a Száva találkozásánál fekvő szigeten, az Ada Ciganliján ünnepi vacsorával folytatódik az egyik vendéglőben és este cigánybál kezdődik. Tetka Bibija fontos csodatevő szentje a szerb romáknak, úgy tartják, hogy megvédi őket a súlyos betegségektől, a pestistől, és különösen hisznek abban, hogy a gyerekeket védelmezi a bajoktól.

 

Szerbiában mintegy 600 ezer roma él, közülük Belgrádban 105 ezren laknak.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt