2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ünnepelnek a pravoszláv vallású szerb romák
2011. 03. 25. 00:00

Szerbia minden részéből érkeztek pravoszláv vallású romák Belgrádba, hogy idén 133. alkalommal megünnepeljék Tetka Bibijának (Bibija anyóka), a gyermekek védőszentjének napját.

A Novi svet (Új világ) nevű roma egyesület szervezi a péntektől szombat hajnalig tartó ünnepet, a Roma Nemzeti Kisebbség Országos Tanácsa fővédnöksége alatt. A belgrádi Roma Kultúra Múzeumában Egészségedre Bibija anyóka! címmel kiállítás nyílt a védőszent ábrázolásaiból, amelyek a pravoszláv ikonokhoz hasonlítanak. Feketehajú asszonyt mutatnak a képek nagy, jellegzetes fülbevalókkal, gyermekekkel körülvéve, vagy egy nagy körtefa alatt széttárt karokkal, egyik kezében lámpással.

 

A múzeumba belépőket forralt pálinkával, és tiszteletben tartva a pravoszláv vallási szokásokat, böjti ételekkel - hallal és babbal - kínálják. Ezen a délutánon kihirdetik, hogy idén ki kap kitüntetést a roma kultúrát támogatók, kutatók, köztük irodalomtörténészek, fordítók, filmesek, zenészek és festőművészek közül. Az elismerést április 8-án, a Roma kultúra világnapján adják át Belgrádban.

 

A pénteki szertartáshoz tartozik, hogy a roma egyesületben pravoszláv pap töri meg az ünnepi kalácsot, majd az emberek gyertyát gyújtanak a kis templomban, kertjében pedig a látogatók egymást kínálják a böjti ételekkel.

 

A belgrádi romaünnep a Duna és a Száva találkozásánál fekvő szigeten, az Ada Ciganliján ünnepi vacsorával folytatódik az egyik vendéglőben és este cigánybál kezdődik. Tetka Bibija fontos csodatevő szentje a szerb romáknak, úgy tartják, hogy megvédi őket a súlyos betegségektől, a pestistől, és különösen hisznek abban, hogy a gyerekeket védelmezi a bajoktól.

 

Szerbiában mintegy 600 ezer roma él, közülük Belgrádban 105 ezren laknak.