HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - Vádirat: az első gyilkosság után már nem volt visszaút

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Március 25    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Az ügyészség szerint a nagycsécsi támadás volt a fordulópont: miután a támadók agyonlőttek egy testvérpárt, felmérték, hogy nincs visszaút, és még elszántabbakká váltak - derült ki a vádirat-ismertetéskor a romagyilkosságok miatt indított büntetőperben pénteken a Pest Megyei Bíróságon.

Hirdetmény

A hetedik vádpont szerint a Borsod megyei településen 2008 novemberében összehangolt támadást intéztek egy ház ellen. Molotov-koktélt hajítottak a kiszemelt épületre, majd az egyik támadó sörétes puskájával belőtt az égő ház ablakán. A lövésektől azonnal életét vesztette egy testvérpár.

 

    A tragédiát közelről látta a lakásban élő rokonuk, aki az egyik áldozat felesége, a másiknak pedig a testvére volt. A nagy füst és forróság miatt a tüzet csak a tűzoltók tudták eloltani, a lakás nagyrészt kiégett.

 

    A támadás során Molotov-koktélt dobtak egy másik nagycsécsi házba is, ahol két kisgyermek volt. Az elkövetők erre a házra is rálőttek.

 

  
    A nyolcadik vádpont szerint 2008 decemberében Kiss Árpád és Kiss István Alsózsolcán folytatta a támadásokat, ezúttal már kifejezetten személyek ellen. Sötétedés után a Sajó túlpartjáról lőttek rá egy háza teraszán fát vágó emberre, ő életveszélyes sérüléseket szenvedett, és csak a szakszerű orvosi beavatkozásnak köszönhetően maradt életben, de a lövedék maradandó fogyatékosságot, sántaságot okozott.

 

    Az ötödik vádpont szerint Kiss Árpád 2008 szeptemberében az autójával haladva figyelt fel arra, hogy az út melletti Nyíradony-Tamásipuszta egy jobbára romák lakta része megfelelő célpont lehet a terep adottságai miatt. Kiss Árpád később visszatért a tetthelyre, és egy fás-bokros-erdős területen lőállást vett fel, golyós fegyverével mintegy hatvan méterről rálőtt egy négygyermekes, szegényes körülmények között élő roma család házának ablakára. A megtámadott családban a gyerekek közül a legnagyobb 11 éves, a legkisebb egyéves volt. Ennek az akciónak nem volt sérültje.

 

    A hatodik vádpont szerint ismét egy tévéműsorban leadott riportra figyeltek fel az elkövetők, e szerint a Heves megyei Tarnabodon a romák lakhatatlanná tették az uniós támogatásból épült házakat, roma fiatalok pedig brutálisan megöltek egy idős házaspárt.

 

    Az elkövetők műholdas térképekről tanulmányozták a helyszínt, és a tévéből ismert sorházakat választották célpontul a 2008 szeptemberi támadáshoz. Magukkal vitték az immár szokásossá vált felszerelésüket, a két sörétes és egy golyós lőfegyvert, a Molotov-koktélokat, a símaszkot, a fekete katonai gyakorlóruhát, kesztyűket, és az addigi gyakorlatnak megfelelően mobiltelefonjukat otthon hagyták.

 

    A támadók éjfél körül autóval megközelítették a települést, majd a Tarna-patak fahídján gyalog átmentek, de az eredetileg kiválasztott célpontokat nem tudták megközelíteni, ezért más házakra, illetve házakba dobtak égő Molotov-koktélokat, majd lőni kezdtek. Több lövedék találta el az épületeket, volt, amelyik az ablakokat áttörve olyan szobákba hatolt be, amelyekben emberek aludtak. A támadók az akcióban többször újratöltötték fegyvereiket, és több tucatnyi lövést adtak le. A házakban keletkezett tüzeket sikerült gyorsan eloltani.

 

    A megtámadott házakban senki nem volt roma származású. Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem volt sérültje az akciónak.

 

    Az elkövetők ezután jobban átlátható és megközelíthető célpontot kerestek. Már nem volt fontos az sem, hogy romákkal összefüggő negatív hírekről ismert legyen a település, csupán az, hogy romák éljenek ott. Így lett a következő helyszín Nagycsécs.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt