HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - Ötszörösen minősülő emberölés a vád

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romagyilkosságok
2011 Március 25    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Befejeződött a vádirat ismertetése a romagyilkosságok miatt indult büntetőperben a Pest Megyei Bíróságon pénteken, a vád ötszörösen minősülő emberölés.

Hirdetmény

A vádlottak kilenc támadásban 78 lövést adtak le, 11 gyújtópalackot hajítottak el, és ezzel összesen 55 ember életét veszélyeztették, hat halálos áldozat, öt életveszélyes és öt súlyos sérült volt, köztük nők és gyermekek.

 

Az ügyészség szerint mindez aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölésnek minősül, ezért a büntető törvénykönyv alapján tényleges életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható. Ezen túlmenően a vád még más bűncselekményeket is az elkövetők terhére ró, így például lőfegyverrel visszaélést.

 

A vádirat 9. pontja szerint az elkövetők 2009. február 23-án éjjel a Pest megyei Tatárszentgyörgyön csaptak le. Először gyújtópalackokat dobtak egy házra, egyet a tetőre, egyet a nappalira. A háromgyermekes családfő a kisfiát és a lányát magához ölelve rohant ki a lángok közül, ám az egyik vádlott lesben várta a ház előtt és a tűz fényénél, néhány méterről sörétes puskával két lövést adott le a menekülőkre. Az apa és fia nyomban életét vesztette, a kislány a kezén megsebesült és a földre zuhant.

 

A vádirat szerint az apa felsőtestén, belső szervein 27 rendbeli sérülést számolt össze az orvos szakértő, a kisfiú fején és mellkasán 42 rendbelit.

 

A tűzoltók három kocsival érkeztek, órákig oltották a lángokat, de a ház teljesen leégett.

 

A vádirat 10. pontja szerint 2009. április 22-én egy távcsöves vadászpuskából, mintegy húsz méterről leadott egyetlen lövéssel gyilkolták meg Tiszalökön, saját háza udvarán a munkába induló Kóka Jenőt. Az áldozatot abból a megfontolásból választották ki, hogy egy rendezett életvitelű roma elleni támadás erőszakos válaszlépésekre sarkallhatja a romákat, ugyanis a tatárszentgyörgyi gyilkosság után több településen spontán járőrözésekbe kezdtek a cigányok.

 

A vádirat szerint Csontos István, aki először vett részt a támadásokban, tisztában volt azzal, hogy társai romák elleni támadásokat hajtanak végre.

 

A 11. vádpont szerint az előző tiszalöki támadással négytagúra bővült csoport 2009. augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszaka a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán követte el utolsó akcióját. Célpontjuk ezúttal egy özvegyasszony volt, aki férje halála óta egyedül nevelte kislányát. Az elkövetők előbb a családi ház ablakára, ajtajára adtak le lövéseket, majd eltalálták a lakás előterébe kijövő kislányt, aki életveszélyesen megsebesült és elájult. Ezután az épületbe behatolók az ágyon fekvő nőt álmában öt lövéssel kivégezték.

 

A vádirat ismertetésekor elhangzott az is, hogy a kislétai támadás után fokozott rendőri ellenőrzés volt a környék útjain, ezért a kocsival távozó vádlottak egyike egy pisztolyt szorongatott a kezében, hogy szükség esetén a rendőrök ellen is használja azt.

 

A 12., lőfegyverrel visszaélésre vonatkozó vádpont szerint a házkutatások során féltucatnyi fegyvert, golyós és sörétes puskákat, pisztolyt, illetve több száz lövedéket találtak, amelyek tartására a vádlottaknak nem volt engedélyük.
    Az elkövetőket a kislétai támadás után három héttel, 2009. augusztus 21-én fogták el.      

 

A pénteki tárgyalás végén a bíró közölte, hogy a következő, jövő szerdai tárgyaláson kezdődhet el a vádlottak meghallgatása, amelyeke három hetet szánnak. Április 19-én kezdődhet a több mint másfél száz tanú meghallgatása, azután a több tucatnyi szakértőé. A nyári ítélkezési szünetig több mint harminc tárgyalás lesz a romagyilkosságok büntetőperében a Pest Megyei Bíróságon.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt