HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - A vádlottak katonai körültekintéssel szervezték meg akcióikat

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Március 25    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Szigorú biztonsági intézkedések mellett a vádirat ismertetésével kezdődött meg pénteken a Pest Megyei Bíróságon a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat négy vádlottjának büntetőtárgyalása. A vádirat szerint a vádlottak úgy érezték, az igazságszolgáltatás nem tölti be megfelelően feladatát a cigány származású elkövetőkkel szemben; akcióikat "katonai körültekintéssel" tervezték meg.

Hirdetmény

A 2009. augusztus 21-i elfogásuk óta előzetes letartóztatásban lévő Kiss Árpádot, Kiss Istvánt, Pető Zsoltot és Csontos Istvánt - kezén és lábán megbilincselve - géppisztolyos kommandósok kísérték a bíróság budapesti, Thököly úti épületébe, majd bilincsben és vezetőszáron vitték őket a legnagyobb, földszinti tárgyalóterembe.

 

    Az ügyész által ismertetett vádirat szerint a vádlottak úgy vélték, az igazságszolgáltatás nem tölti be megfelelően feladatát a cigány származású elkövetőkkel szemben. Személyes sérelmeik és a kisebbségi csoportokkal szembeni ellenérzésük mellett a rendcsinálási elhatározásukban az olaszliszkai gyilkosság - Szögi Lajos tanár meglincselése - is nagy szerepet játszott.

 

    A dokumentum szerint a vádlottak sem a cselekmények elkövetésének időpontjában, sem jelenleg nem szenvednek olyan betegségben, kóros mértékű személyiség- vagy tudatzavarban, amely képtelenné tette vagy korlátozta volna őket cselekményük következményeinek felmérésben.

 

    Az első- és a másodrendű vádlott testvérpár 2007 augusztusában részt vett a már jogerősen feloszlatott Magyar Gárda első tagjainak budapesti avatásán, de a szerveződést nem találták kielégítőnek az általuk sérelmesnek tartott társadalmi helyzet megoldására, ezért tervük megvalósításához - amely kezdetben a félelemkeltésre, majd a kifejezett személy elleni támadásra irányult - használatos fegyvereket rablással szerezték meg.

 

    Pető Zsolt harmadrendű vádlott már fiatal kora óta gyűlöletet érzett a romákkal szemben, és vonzódott a fegyverekhez, valamint barátságban állt Kiss Istvánnal, és a testvérpár felvetésére hajlandóságot mutatott, hogy közreműködik a cigányok elleni erőszakos támadásokban.

 

    Csontos István a sorkatonai szolgálata után szerződéses katonaként szolgált: 2007 júliusától gépkocsivezetőként részt vett a koszovói KFOR-misszióban, de 2008 februárjában kérelmezte leszerelését; az év március elsejétől pszichiátriai betegség miatt katonai szolgálatra alkalmatlannak nyilvánították. A negyedrendű vádlott is ellenérzéssel viseltetett a romák iránt, és internetes fórumokon ezt "Csontrabló" néven ezt jelezte is.

 

    A vádirat szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott - valamint és egy eddig még ismeretlen negyedik társuk - két, fegyverre hasonlító tárggyal 2008. március 7-én éjjel kirabolt egy besenyszögi vadászt, majd őt, a feleségét és két gyermekét megkötözte. A támadásban hét vadászfegyvert és 25 lőszert, valamint egy mobiltelefont vittek magukkal. Később eltávolították a fegyverekről a gyártási számot, majd átalakították őket. A vád szerint ezekkel a fegyverekkel követték el kilenc településen az összesen hat halálos áldozatot követelő, romák elleni támadásokat.

 

    A vádirat ismertetésekor elhangzott, hogy a vádlottak sajtóhírek nyomán szánták el magukat az első fegyveres támadásra, és akciójukat "katonai körültekintéssel" tervezték meg. Az első-, másod- és harmadrendű vádlott 2008. június közepén egy televíziós riportműsorból értesült arról, hogy a Pest megyei Galgagyörkön a roma és nem roma családok között konfliktusok vannak. Úgy döntöttek, megtalálták a megfelelő célpontot a közfigyelem felkeltésére, és a hatóságoknak is példát mutathatnak.

 


    Július 21-én autóval a helyszínre mentek, és éjfél után, mobiltelefonos egyeztetést követően a símaszkos elkövetők több tüzelőállásból egyszerre lőni kezdtek sörétes és golyós fegyvereikből. Ketten bementek a falu házai közé, és onnan tüzeltek, harmadik társuk pedig egy dombról fedezte őket, és onnan nyitott tüzet a házakra. Több ház ablakán behatoltak a lövedékek, de nem okoztak sérüléseket.

 

    Mivel úgy érezték, hogy nem érték el a kívánt hatást, ezért a bűncselekmény-sorozat folytatásáról döntöttek. A választás a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricse településre esett, ahol tudomásuk szerint romák által elkövetett cselekmények miatt "különösen rossz a helyzet", és ezzel a hatóságok sem tudnak mit kezdeni.

 


    Az első-, másod- és harmadrendű vádlott augusztus 7-én napközben elkészítette a Molotov-koktélokat, és másnap hajnalban több házra, illetve házba, amelyben szegényes körülmények között romák éltek, gyújtópalackokat dobtak, majd fegyvereiket is használták. Ezen a helyszínen már volt sérültje a támadásnak, az egyik, égő házából menekülő romát lábon lőtték, és nyolc belül gyógyuló sérüléseket okoztak neki.

 

    Az első szünetig négy vádpontot ismertettek. Szünet után Pető Zsolt panasszal élt Miszori László tanácsvezető bírónál, mondván, a hallgatóságból a szünet elrendelésekor valaki cigánygyilkosnak nevezte, és megfenyegette.

 

    A 90 oldalas vádirat tizenkét vádpontból áll. Az első, pénteki tárgyaláson várhatóan csak a vádiratot ismertetik, és a következő tárgyaláson tehetnek majd vallomást a vádlottak.

 

    A rendőrség már kora reggel forgalomkorlátozásokat vezetett be a környéken, és a bíróság hátsó bejáratához vezető utat, valamint a parkolót lezárták, a bíróság épületét rendőrök vették körül.

 

    Az előzetesen regisztrált újságírók tűzszerészeti átvizsgálás után léphettek be az épületbe. A száz férőhelyes tárgyalóterem ajtaja előtt kisebb tumultus alakult ki, ugyanis a sajtónak fenntartott 35 helyre több mint hetven újságíró jelentkezett; akiknek nem jutott hely, egy másik teremben kivetítőn kísérhetik figyelemmel a tárgyalást.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Nemzetközi Romanapon

  • Setét Jenő: Egyenjogúságot a roma kultúrának!

  • Mozgolódnak a romák – alakul az új szövetség

  • Beer Miklós: Új Trianon fenyeget

  • Sztojka Edina ápolónő lett 2019 Aranypánt-díjasa, azaz hétköznapi roma hőseCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt