2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Több száz családot támogat a csengeri kistérségben a Minden Gyermek Lakjon Jól! Alapítvány
2011. 03. 24. 00:00

A kezdeményezésről csütörtökön tartottak tájékoztatót a programban érintett családoknak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengerben.

A magyar-román határ mellett fekvő kisváros művelődési központjában Hegedűs Zsuzsa, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: az ország 47 hátrányos kistérségében induló, önfenntartó program révén vetőmagot és kisállatokat kapnak a rászoruló családok. A háztáji gazdaságokban termelt növényeket, vagy a felnevelt állatokat saját fogyasztásra, vagy akár értékesítésre használhatják a kedvezményezettek.

 

"Ez nem segély, ezt nem az önkormányzat, vagy az állam adja, s nem jótékonykodás: ezt nagyon sok ember adta össze, hogy Magyarországon egyetlenegy gyermek se legyen éhes" - szögezte le Hegedűs Zsuzsa. A juttatásban azok a családok részesülnek, akik két vagy több gyermeket nevelnek, száz százalékos étkeztetési támogatásban részesülnek, valamint halmozottan hátrányos helyzetűek. Az alapítvány az eddig összegyűlt mintegy 220 millió forintból 12 ezer család számára tud vetőmagot és állatokat vásárolni, ezzel segítve mindennapi élelmezésüket.

 

Csak Csengerben 322 család van, amely hátrányos helyzetű és kettőnél több gyermeket nevel - mondta Forján Zsolt, a település fideszes polgármestere az MTI-nek. A városvezető közlése szerint a kistérség tizenegy településen élő 13 ezer emberből 2500-an vannak munka nélkül, az alapítvány akciója ezért nagy segítséget jelent az amúgy is nehéz helyzetben lévő családoknak.

 

A családok átlagosan 200-250 négyzetméteren vethetik el a vetőmagot, az állatokat pedig június közepén kapják meg. Az önkormányzat a földek megműveléséhez eszközöket biztosít a családoknak, emellett a szükséges növényvédelmi szereket egyaránt beszerzik számukra.

 

A juttatás kötelezettségeket is ró a családokra, mivel a földeket művelni, a vetőmagokat elvetés után gondozni és ápolni kell. Akinek a portája és kertje rendben van, azok kaphatják meg a tetszőlegesen kiválasztott baromfit, kecskét, illetve sertést.

 

Csengerben elsőként a négygyermekes Adorján-család részesült az alapítvány ajándékában; a mozgássérült gyermeket is nevelő szülők a férj szociális segélyéből, illetve a gyermekek után kapott családi pótlékból és a gyermekvédelmi támogatásból tarják fenn a családot.

 

Az egyik televíziós műsor révén került hozzánk egy kismalac, az alapítvány pedig vetőmagot és baromfit biztosít számunkra - mondta Adorján Zsoltné az MTI-nek, hozzátéve, hogy önerőből nem tudták volna mindezt megvenni. Terveik szerint egy önálló gazdaságot hoznának létre kertjükben, ahol retket, tököt és más zöldségeket termelnének és állatokat nevelnének.