2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Pártok pénzt kínálnak a szlovákiai romáknak, hogy magyarnak vallják magukat
2011. 03. 24. 00:00

Fejenként hét eurót kínál a romáknak Rimaszombat és Királyhelmec környékén két politikai párt, ha a népszámláláskor magyar nemzetiségűeknek vallják maguka.

Azt azonban, hogy melyik két pártról van szó, nem kívánta megmondani.

 

"Megegyeztünk abban, hogy ezt jelenteni kell a rendőrségnek" – szögezte le. Hozzátette: pártja megyei és helyi szervezetei bizonyítékokat gyűjtenek, hogy azokat átadhassák a hatóságoknak.

 

Közlése szerint bizonyos emberek "arra bíztatják a romákat, hogy hét euróért vallják magukat magyarnak. Ebből két eurót a közvetítők kapnak, fejenként öt eurót pedig a család". Kifejtette, hogy a dolog "hasonlóan működik, mint a választások idején, amikor visszaélnek a romák írástudatlanságával", s a szavazás előtt bizonyos személyek pénzt kínálnak a romáknak a voksokért.

 

A Roma Unió Pártja a pártelnök szerint áprilisban kampányt indít, amelyben arra bíztatja majd a romákat, vállalják nemzetiségi hovatartozásukat. Tanko felhívta a figyelmet arra, hogy ez nagyon fontos, mert az állami támogatásokat éppen a kisebbségek hivatalos létszáma alapján osszák el.

 

Frantisek Tanko nyilatkozatára reagálva a Híd magyar-szlovák párt bejelentette, hogy nincs semmi köze az említett dolgokhoz. "A Híd elítéli a Frantisek Tanko által említett módszerek alkalmazását és elhatárolódik tőlük" - áll a közleményben, amelyet Czuczor Nóra, a párt szóvivője juttatott el az MTI pozsonyi irodájába.

 

A Roma Unió Pártja ugyanakkor szolidaritását fejezte ki Gyöngyöspata roma lakosságával, amelyet szerinte több héten át "pszichikailag terrorizáltak a Magyar Gárda tagjai".

 

Tanko megjegyezte: meg fogják kérni a pozsonyi magyar nagykövetet, hogy adjon magyarázatot az eseményekre.