HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

OGY - A kormánypárti alkotmánytervezet módosítását kérte Kállai Ernő

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  ombudsman, kállai ernő
2011 Március 22    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Alkotmánytervezetük módosítására kérte a kormánypártokat Kállai Ernő kedden a parlamentben. A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa kifejtette: a nemzetiségi kulturális, nyelvi és képviseleti jogok csorbítása, valamint a kisebbségi ombudsman önálló hatáskörének megvonása csökkentené a jogvédelem hatékonyságát és rossz üzenet lenne a kisebbségek felé.

Hirdetmény

Kállai Ernő az általános vitában az országos kisebbségi önkormányzatok álláspontját tolmácsolva elmondta: a nemzetiségi közösségek megdöbbenéssel tapasztalták, hogy a kormánypárti javaslat változatlan formában történő elfogadása esetén "jelentős visszalépést eredményez a kisebbségi jogok terén, és az elmúlt két évtized kisebbségpolitikai eredményeinek szisztematikus lebontásához vezet".

 

Hozzátette: a kisebbségi önkormányzatok vezetői elkészítették és átadták a közigazgatási és igazságügyi miniszternek az alaptörvény-tervezet módosítására vonatkozó javaslatukat. Ennek elfogadását alapfeltételnek tekintik ahhoz, hogy támogatni tudják az alkotmányozás folyamatát - mondta Kállai Ernő, megjegyezve, hogy a javaslatokat elküldte a parlament alkotmányügyi, illetve emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának is.

 

A kisebbségi közösségek elvárása, hogy az új alaptörvény biztosítsa a kisebbségi jogok, különösen a kulturális autonómia, a kisebbségi közoktatás, a hatékony önkormányzati önigazgatás és a jogaik védelmét ellátó önálló országgyűlési biztosi intézmény megőrzését és fejlesztését - jelentette ki. A kisebbségi önkormányzatok vezetőire hivatkozva azt is kérte, hogy a Nemzeti hitvallásnak nevezett bevezető utaljon a nemzetiségekre, a magyar kultúrát gazdagító értékeikre, nyelvükre. Hangsúlyozta, a kisebbségek vezetői hasonlóan fontosnak tartják, hogy a magyar nyelv, valamint a siketek és némák jelnyelvének védelme mellett az alkotmány a nemzetiségi nyelvek fennmaradásához szükséges feltételek biztosítását is állami követelményként fogalmazza meg.

 

Sürgette, hogy az alaptörvény egyértelműen szabályozza a kisebbségek országgyűlési képviseletét, valamint kifogásolta, hogy a Fidesz-KDNP tervezete szerint a kisebbségi törvény a jövőben nem volna sarkalatos, azaz kétharmados jogszabály.

 

Kállai Ernő szót emelt az ombudsmani rendszer egységesítése ellen. Ellenérvként hozta, hogy a kisebbségi ombudsman ügyfélköre "jogilag behatárolható", valamint hogy a hatékony jogvédelem biztosítékát a speciális szaktudás és az adott jogterület melletti elkötelezettség is biztosítja.

 

Ugyancsak érvként említette, hogy három országgyűlési biztos háromszor akkora médiaérdeklődést tud kiváltani, mint egyetlen ombudsman.

 

A kisebbségi biztosi tisztség megszüntetése, lefokozása a kisebbségi kérdések súlytalanná válásához, a kisebbségi jogok kiemelt védelmének megszűnéséhez vezetne - húzta alá Kállai Ernő.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt