HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Megállapodott a Makói Rendőrkapitányság a cigány kisebbségi önkormányzatokkal

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Március 22    Forrás: szegedma.hu


Ez a cikk archív

A Makó térségében élő cigány kisebbségi önkormányzatok nevében Károlyi Sándor, az Apátfalva Község CKÖ képviselő-testületének elnöke együttműködési megállapodást írt alá a Makói Rendőrkapitányság vezetőjével, Palicz András alezredessel. A megállapodás arról szól, hogy a bűnmegelőzésben a kisebbségiek cselekvő partnerek kívánnak lenni, segíteni a rendőrséget a család- és vagyonvédelem területén – fajra és nemre, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül.

Hirdetmény

A makói városházán aláírt dokumentumban a cigány önkormányzatok kinyilvánítják, nem tartanak fenn kapcsolatot semmilyen bűnözői körökkel, és minden tekintetben a törvényesség oldalán állnak. Mindkét fél kifejezte reményét, hogy a megállapodásban foglalt célok és feladatok végrehajtása a rendet, a békés egymás mellett élés ügyét és az emberek biztonságérzetét fogja szolgálni. A program keretében széles körű együttműködés kialakítására nyílik lehetőség az oktatási intézményekkel, a települési önkormányzatok polgármestereivel, a gyermek- és ifjúságvédelmi intézményekkel, a helyi rendőri szervekkel, a családsegítő szolgálatokkal, az Országos Polgárőr Szövetség tagszervezeteivel. Többen is hangsúlyozták, a bűnmegelőzés össztársadalmi feladat, csak széles körű társadalmi együttműködéssel és összefogással lehet eredményes.


Károlyi elmondta, a rendőrséggel szemben jó értelembe vett tisztelet, megbecsülés tapasztalható, a bűncselekmények száma pedig évről-évre csökken a térségben, miközben a felderítési mutatók is javulnak. Külön hangsúlyt kap a jövőben a gyermek- és fiatalkorúak veszélyeztetettségének kezelése, okainak megszüntetése, a konfliktuskezelés, cigány fiatalok rendőrré válásának elősegítése, bűnmegelőzési kerekasztal létrehozása, jelzőrendszer működtetése.


Palicz András szerint megegyeztek abban, hogy nem vállalnak semmi olyat, amit nem tudnak teljesíteni, ami esetleg a nehezükre esne. A megállapodás mindkét fél számára vállalható elemeket, feladatokat tartalmaz. A rendőrség eddig is és ezután is megvédi azokat, akik a jog oldalán állnak és a közbiztonság érdekében kívánnak munkálkodni. A rendőrkapitány hangsúlyozta, bármilyen jobbító szándék irányában nyitottak, meghívásra szívesen elmennek iskolákba, idősek otthonába, ahol jelenlétükkel, tanácsaikkal segíteni tudnak. Több résztvevő a közbiztonság javulása érdekében vegyes összetételű polgárőrség felállítását sürgette a térség településein. Palicz elmondta, tulajdonképpen nyitott kapukat döngetnek, hiszen a 17 településből 11-en már működik ilyen rendszer, csak pályázni kell. Jó kezdeményezésnek tartja az ilyen csoportok megalakítását, hiszen a helybeliek tudják egymásról leginkább, ki milyen viszonyok, körülmények között él, és milyen életformát folytat.


Szó volt még a rendőrnek jelentkező cigány fiatalok megsegítéséről, ami ugyancsak fontos elemét képezi a megállapodásnak, hiszen ők ismerik a legjobban a cigányság nyelvét, kultúráját és szokásait, ebből kifolyólag könnyebben is szót tudnak értenek a delikvensekkel. A dokumentumok aláírása után a felek megegyeztek abban, hogy fél év múlva újra találkoznak, és értékelik az addig elvégzett munkát.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!

  • Az FCÖ-ben újra nyert Csóka János PálCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt