2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megállapodott a Makói Rendőrkapitányság a cigány kisebbségi önkormányzatokkal
2011. 03. 22. 00:00

Károlyi Sándor, az Apátfalva Község CKÖ képviselő-testületének elnöke együttműködési megállapodást írt alá a Makói Rendőrkapitányság vezetőjével.

A makói városházán aláírt dokumentumban a cigány önkormányzatok kinyilvánítják, nem tartanak fenn kapcsolatot semmilyen bűnözői körökkel, és minden tekintetben a törvényesség oldalán állnak. Mindkét fél kifejezte reményét, hogy a megállapodásban foglalt célok és feladatok végrehajtása a rendet, a békés egymás mellett élés ügyét és az emberek biztonságérzetét fogja szolgálni. A program keretében széles körű együttműködés kialakítására nyílik lehetőség az oktatási intézményekkel, a települési önkormányzatok polgármestereivel, a gyermek- és ifjúságvédelmi intézményekkel, a helyi rendőri szervekkel, a családsegítő szolgálatokkal, az Országos Polgárőr Szövetség tagszervezeteivel. Többen is hangsúlyozták, a bűnmegelőzés össztársadalmi feladat, csak széles körű társadalmi együttműködéssel és összefogással lehet eredményes.


Károlyi elmondta, a rendőrséggel szemben jó értelembe vett tisztelet, megbecsülés tapasztalható, a bűncselekmények száma pedig évről-évre csökken a térségben, miközben a felderítési mutatók is javulnak. Külön hangsúlyt kap a jövőben a gyermek- és fiatalkorúak veszélyeztetettségének kezelése, okainak megszüntetése, a konfliktuskezelés, cigány fiatalok rendőrré válásának elősegítése, bűnmegelőzési kerekasztal létrehozása, jelzőrendszer működtetése.


Palicz András szerint megegyeztek abban, hogy nem vállalnak semmi olyat, amit nem tudnak teljesíteni, ami esetleg a nehezükre esne. A megállapodás mindkét fél számára vállalható elemeket, feladatokat tartalmaz. A rendőrség eddig is és ezután is megvédi azokat, akik a jog oldalán állnak és a közbiztonság érdekében kívánnak munkálkodni. A rendőrkapitány hangsúlyozta, bármilyen jobbító szándék irányában nyitottak, meghívásra szívesen elmennek iskolákba, idősek otthonába, ahol jelenlétükkel, tanácsaikkal segíteni tudnak. Több résztvevő a közbiztonság javulása érdekében vegyes összetételű polgárőrség felállítását sürgette a térség településein. Palicz elmondta, tulajdonképpen nyitott kapukat döngetnek, hiszen a 17 településből 11-en már működik ilyen rendszer, csak pályázni kell. Jó kezdeményezésnek tartja az ilyen csoportok megalakítását, hiszen a helybeliek tudják egymásról leginkább, ki milyen viszonyok, körülmények között él, és milyen életformát folytat.


Szó volt még a rendőrnek jelentkező cigány fiatalok megsegítéséről, ami ugyancsak fontos elemét képezi a megállapodásnak, hiszen ők ismerik a legjobban a cigányság nyelvét, kultúráját és szokásait, ebből kifolyólag könnyebben is szót tudnak értenek a delikvensekkel. A dokumentumok aláírása után a felek megegyeztek abban, hogy fél év múlva újra találkoznak, és értékelik az addig elvégzett munkát.