HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Hatalmas érdeklődés és szigorú rendszabályok mellett kezdődik a per pénteken

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romagyilkosságok
2011 Március 22    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Hatalmas érdeklődés és szigorú rendszabályok, fokozott biztonsági előírások mellett kezdődik meg a romák elleni támadások ügyében indított per pénteken Budapesten, a Pest Megyei Bíróságon - közölte a megyei bíróság elnöke kedden az MTI-vel.

Hirdetmény

Kovács András elmondta, hogy csaknem ötven újságíró regisztráltatta magát a büntetőper tárgyalására, de csak harmincöt médiahely lesz a tárgyalóteremben a perben érintettek, illetve az érdeklődők nagy száma miatt.

 

A bejutást egyebek mellett egyénenként elvégzett tűzszerészi vizsgálathoz kötik, ezért tumultus várható a Thököly úti épület, illetve a beléptetésre kijelölt egyetlen bejárat körül. A tárgyalóteremben csak azok tartózkodhatnak, akik betartják az eljáró tanács által rögzített szigorú rendszabályokat, amelyeket a péntek reggel 9 órai kezdéskor ismertet majd Miszori László bíró - tette hozzá.

 

"Mindent megtettünk, hogy a körülményekhez képest a lehető legjobb feltételeket biztosítsuk a tárgyalássorozat lebonyolításához, de az előzetes várakozást lényegesen felülmúló érdeklődés, a fokozott biztonsági előírások és az eljáró tanács nyugodt munkafeltételeinek összehangolása óhatatlanul is okoz majd némi bonyodalmat”- fogalmazott Kovács András.     

 

Hozzátette:csaknem 50 hazai és külföldi újságíró, fotós, operatőr regisztráltatta magát – a cseh tévésektől kezdve a dokumentumfilmesekig -, ám csak 35 médiahely a 100 fős tárgyalóteremben, a bejutás érkezési sorrendben történik.

 

A közvélemény tájékoztatását némileg nehezíti, hogy az előzetes ígéret ellenére a bíró döntése értelmében az újságírók mégsem juthatnak hozzá a 90 oldalas vádirathoz – tért át a szervezés részleteire a megyei bíróság elnöke.

 

Közlése szerint a bonyodalmakat fokozza, hogy a védők nemrégiben bejelentették: nem tartják alkalmasnak a kijelölt "levegőtlen" tárgyalótermet a per lebonyolítására. A bíróság elnöke kiemelte: a biztonsági és egyéb szempontokat is figyelembe véve nem volt jobb megoldás, mint a Thököly úti épület legnagyobb tárgyalótermének kijelölése, a Legfelsőbb Bíróság termeinek igénybevételéről ugyanis szó sem lehet. Egyrészt nem tudtak helyet adni, másrészt a bérlés túl drága lett volna, de a személyek és az iratok ide-oda szállítása is komoly akadályokba ütközne.

 

Kende Katalin, a megyei bíróság szóvivője március 8-án azt mondta az MTI-nek, hogy a büntetőperben várhatóan 165 tanút és 30 szakértőt hallgatnak meg, s az ítélkezési szünetig 34 tárgyalási napot tartanak. Hozzátette: a bíróságnak csaknem 30 ezer oldalnyi nyomozati iratból kell felkészülnie.

 

A július 13-án kezdődő nyári ítélkezési szünetig a vádbéli cselekményeknek körülbelül a kétharmadára vonatkozó tanúbizonyítást folytatja le a bíróság, majd szeptember közepén folytatódik a bizonyítás, s az ősszel következhet a mintegy 30 igazságügyi szakértő meghallgatása is. A tervek szerint december közepén lezárható a monstre per, kivéve, ha több tanú vagy szakértő elmaradása miatt kitolódik a munka - tette hozzá akkor a szóvivő.

 

Kitért arra is, hogy az ilyen súlyú bűncselekményeknél már egy minősítő körülmény esetén is 10-20 évig terjedő, határozott idejű vagy életfogytig tartó szabadságvesztés szabható ki. Ebben az esetben öt minősítő körülményt tartalmaz a vád, ami fokozza az elkövetők veszélyességét.

 

Az ügy négy vádlottja az ügyészség szerint kilenc helyszínen támadott meg romákat 2008-ban és 2009-ben. A bűncselekmények során hatan meghaltak, öten életveszélyesen megsérültek.

 

K. Árpádot, K. Istvánt, P. Zsoltot és Cs. Istvánt 2009. augusztus 21-én egy debreceni szórakozóhelyen fogták el. A négy férfit előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

 

A Nemzeti Nyomozó Iroda kilenc bűncselekmény ügyében folytatott eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, míg Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön pedig egy 27 éves férfi és 5 éves kisfia vesztette életét.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   zoja70@freemail.hu  | 2011 Március 23 07:54:26 like(0) dislike(0)

isten szeme rajtatok van TISZTELT FÖGGETLEN MAGYAR BÍRÁK!!!! Remélem hogy ugyan olyan kemémény és igazságos tárgyalás és helyszini bizonyítási eljárásban fogja le folytatni a tárgyalást a bíróság mint annó az olaszliszkai gyilkosság ügyében!! Mert ott nyílt tárgyalások és helyszini bízonyítások voltak!!! Szívből remélem hogy itt is az lesz, mert mi is ott szeretnénk lenni ezeknek a férgeknek a tárgyalásain!! Én ott akarok lenni és ott is leszek sokk sokk tisztességes roma barátaimmal együt!!! Nekik én ugy gondolom ki jár ez a nyílvánosságpont ugy mint a Tiszavasvári Tanár gyilkosainak!!!


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt