HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Gyöngyöspata - Vizsgálódik a kisebbségi ombudsman

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Március 22    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Vizsgálatot folytat Kállai Ernő kisebbségi ombudsman a március elején történt gyöngyöspatai eseményekkel kapcsolatban - tudatta az országgyűlési biztos hivatala kedden az MTI-vel.

Hirdetmény

Az ombudsmani eljárás célja annak megállapítása, hogy "az állami szervek, hatóságok megfelelően jártak-e el a gyöngyöspatai események kapcsán, és mindent megtettek-e a helyi roma lakosság békés életkörülményeinek biztosítása és emberi méltóságuk védelme érdekében" - olvasható a közleményben.

 

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa a vizsgálat lezárultát követően nyilvánosságra  megállapításait - írta az ombudsman hivatal, amely arról is tájékoztatott, hogy Kállai Ernő kedden találkozott Farkas Jánossal, a Gyöngyöspatai Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökével.

 

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől csaknem három héten át járőröztek a 2800 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik helyi vezetője, Juhász Oszkár az MTI-nek korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról, s a bűncselekmények mögött helyi cigányokat sejtenek.

 

A Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint mintegy ezer ember részvételével - demonstrációt tartott a Heves megyei településen. Vona Gábor, a párt elnöke ez alkalomból úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetést" tartottak a községben.

 

A járőröző polgárőrök március 17-én hagyták el a Heves megyei települést; mint közölték, áprilisban Hajdú-Bihar megyében, Hajdúhadházán kívánnak hasonló tevékenységet folytatni.

 

A gyöngyöspatai cigány közösség vezetői hétfőn petíciót juttattak el a kormányhoz és tárgyaltak Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárral. A kisebbségi közösség tagjai azzal a kéréssel fordultak a kormányhoz, hogy garantálja a közösség megvédését.

 

Kállai Ernő hétfőn, az antirasszista világnap alkalmából szervezett konferencián a Heves megyei településen történtekre utalva úgy fogalmazott: vannak olyan települések, ahonnan kivonult az államhatalom, magára hagyta az ott élőket, ezért "az állam szétcsúszik", s a kialakult helyzetben a hatalom késlekedése, hallgatása nyílt felhatalmazást ad a különféle mozgalmak szerveződésére, ami akár beláthatatlan következményekkel is járhat.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!

  • Az FCÖ-ben újra nyert Csóka János PálCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt