2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Gyöngyöspata – AZ FCÖ és az RPT elítéli a félelemkeltő járőrözést
2011. 03. 21. 00:00

Az FCÖ és a Roma Polgári Tömörülés (RPT) elutasít minden önkényesen alakult félkatonai, militáns szervezetet, szerveződést, illetve minden etnikai gyűlölködésnek táptalajt adó mozgalmat

Makai István, a két roma szervezet elnöke az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében, utalva a rasszizmus elleni világnapra, úgy fogalmazott: mélységesen elítéli, hogy a Gyöngyöspatán "állomásozó" Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tovább kívánja folytatni etikátlan és jogellenes tevékenységét Hajdúhadházán.

 

"Egy ilyen ellenséges hangulatot árasztó szerveződés minden helyes és igaz értékrendű polgárban félelmet kelt. Az európai polgári demokrácia és értékrend egyik legfontosabb pillére az emberi szabadságjogok tiszteletben tartása, ezért megengedhetetlen, hogy a XXI. században bármelyik kisebbséget ilyen inzultus, fenyegetettség érjen" – írta az FCÖ és az RPT elnöke.

 

A roma vezető közölte: bízik abban, hogy mind a polgári kormány, mind pedig a magyar rendőrség képes megfelelő módon kezelni a térségben kialakult állapotokat, és ehhez minden rendelkezésére álló eszközt felajánl, hogy a térségben uralkodó közállapotok megnyugtató rendezését elősegítse.

 

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől csaknem három héten át járőröztek a 2.800 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik helyi vezetője, Juhász Oszkár az MTI-nek korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról, s a bűncselekmények mögött helyi cigányokat sejtenek.

 

A Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a Heves megyei településen. Vona Gábor, a párt elnöke ez alkalomból úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetést" tartottak a községben.

 

A járőröző polgárőrök március 17-én hagyták el a Heves megyei települést; mint közölték, áprilisban Hajdú-Bihar megyében, Hajdúhadházán kívánnak hasonló tevékenységet folytatni.