2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kétezer roma kaphat munkát víztársulatoknál
2011. 03. 16. 00:00

Kétezer roma munkavállaló foglalkoztatásáról írt alá együttműködési megállapodást Farkas Flórián, az ORÖ elnöke és Ligetvári Ferenc szerdán Budapesten.

A megállapodás szerint "első körben" két, két és fél ezer roma ember - hathónapos képzést követően - Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén víz- és csatornaőr munkálatokat végezhet, míg a víztársulatok a csatornák és kisvízfolyások rendbetételére roma kisvállalkozókat vonnak be.

 

A két szervezet vezetője a megállapodás aláírásakor azt hangsúlyozta: céljuk, hogy négy év alatt 5-6 ezer ember számára tudjanak munkát biztosítani, míg az ORÖ a munkahelyteremtés és a szakképzés koordinálását vállalja.

 

Emlékeztettek: az országos közfoglalkoztatásban való részvétel első üteme már januárban elkezdődött, és annak keretében már több száz roma munkavállaló dolgozhatott napi négy órában a víztársulatok 38 ezer kilométer hosszúságú területein.

 

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, az ORÖ elnöke a dokumentum aláírásakor azt mondta: a megállapodás értelmében "a romák által is szívesen végzett munkálatokat komoly feladatvállalással" láthatják el, így szabad, teljes értékű, állandó, megbecsült munkát kaphatnak. Azok, akiknek érettségijük van, a vízmesteri képzés után úgynevezett régi gátőri feladatokat láthatnának el - tette hozzá.

 

A roma vezető úgy fogalmazott: ez az első beteljesülése annak az ígéretének, hogy még ebben az évben 20 ezer cigánynak munkát biztosít. Farkas Flórián szerint az általa irányított önkormányzat az elmúlt egy hónap alatt többet tett a romák foglakoztatásáért, mint az előző testület vezetése, illetve a kormány nyolc év alatt.

 

Ligetvári Ferenc azt mondta: a természettel való együttélés hozzátartozik a cigány identitáshoz, mert a romák nem szalag mellett, gyárban akarnak dolgozni, így a programba bekerültek új értékeket hoznak létre, ugyanis a táj arculatának kialakítása is a feladatuk lesz.

 

A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének vezetője szerint a víz- és csatornaőr képzés lehetőséget ad a romák gondolkodása és mentalitása szerinti munkavégzésre, s elsajátíthatják azt a vízmesteri szakképzést, amely a második világháború előtti időszakban nagyon fontos pozíció volt.

 

A tavaly kétszáz éves megalakulásukat ünneplő víztársulatok az ország nyolcvan pontján vannak jelen, és amennyiben a hazai és uniós pályázatok önerejét az önkormányzatokkal együtt vállalni tudják, akár 5-6 ezer embert is foglalkoztatni tudnak 2014-ig - mondta Ligetvári Ferenc.