HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kétezer roma kaphat munkát víztársulatoknál

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Farkas Flórián
2011 Március 16    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Kétezer roma munkavállaló foglalkoztatásáról írt alá együttműködési megállapodást Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke és Ligetvári Ferenc, a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének vezetője szerdán Budapesten.

Hirdetmény

A megállapodás szerint "első körben" két, két és fél ezer roma ember - hathónapos képzést követően - Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén víz- és csatornaőr munkálatokat végezhet, míg a víztársulatok a csatornák és kisvízfolyások rendbetételére roma kisvállalkozókat vonnak be.

 

A két szervezet vezetője a megállapodás aláírásakor azt hangsúlyozta: céljuk, hogy négy év alatt 5-6 ezer ember számára tudjanak munkát biztosítani, míg az ORÖ a munkahelyteremtés és a szakképzés koordinálását vállalja.

 

Emlékeztettek: az országos közfoglalkoztatásban való részvétel első üteme már januárban elkezdődött, és annak keretében már több száz roma munkavállaló dolgozhatott napi négy órában a víztársulatok 38 ezer kilométer hosszúságú területein.

 

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, az ORÖ elnöke a dokumentum aláírásakor azt mondta: a megállapodás értelmében "a romák által is szívesen végzett munkálatokat komoly feladatvállalással" láthatják el, így szabad, teljes értékű, állandó, megbecsült munkát kaphatnak. Azok, akiknek érettségijük van, a vízmesteri képzés után úgynevezett régi gátőri feladatokat láthatnának el - tette hozzá.

 

A roma vezető úgy fogalmazott: ez az első beteljesülése annak az ígéretének, hogy még ebben az évben 20 ezer cigánynak munkát biztosít. Farkas Flórián szerint az általa irányított önkormányzat az elmúlt egy hónap alatt többet tett a romák foglakoztatásáért, mint az előző testület vezetése, illetve a kormány nyolc év alatt.

 

Ligetvári Ferenc azt mondta: a természettel való együttélés hozzátartozik a cigány identitáshoz, mert a romák nem szalag mellett, gyárban akarnak dolgozni, így a programba bekerültek új értékeket hoznak létre, ugyanis a táj arculatának kialakítása is a feladatuk lesz.

 

A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének vezetője szerint a víz- és csatornaőr képzés lehetőséget ad a romák gondolkodása és mentalitása szerinti munkavégzésre, s elsajátíthatják azt a vízmesteri szakképzést, amely a második világháború előtti időszakban nagyon fontos pozíció volt.

 

A tavaly kétszáz éves megalakulásukat ünneplő víztársulatok az ország nyolcvan pontján vannak jelen, és amennyiben a hazai és uniós pályázatok önerejét az önkormányzatokkal együtt vállalni tudják, akár 5-6 ezer embert is foglalkoztatni tudnak 2014-ig - mondta Ligetvári Ferenc.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 3 hozzászólás érkezett.

#3   rromano  | 2011 Március 16 21:19:54 like(0) dislike(0)

Azt azért megkérdezhette volna az újságíró, hogy: - mikor kezdődik a képzés (az első kör), a képzés már munkaviszonynak számít-e, ez is napi négy órás foglalkoztatás lesz-e szigorúan minimálbéren,és hogy "a romák által is szívesen végzett munkálatokat komoly feladatvállalással" mondatot Farkas Flóriánon kívül érti-e még valaki?  

#2   19530327  | 2011 Március 16 19:34:00 like(0) dislike(0)

A képzésért jó pénzt fizet nekik az unió, a cigányok különben nem tudnának

lapátolni. Ez a prikezsia már megint keresni akar rajtuk, a Jó Isten verje minden

lépésében. Fél évig meg ne egyenek, sőt levegőt se vegyenek.

MIFÉLE KÁPZÉS KELL ÁROKÁSÁSHOZ???

#1   leleplezés  | 2011 Március 16 12:07:49 like(0) dislike(0)

Emberek nem lesz már itt gond!!!

F.Flóri úr alá írt egy megállapodást, melyhez csak 6 hónapos képzés kell és már is dolgozhatunk.

Azt nem értem, hogy miért kell "csatorna őr" munkához ez a képzés. Ez is arra jó, hogy eddig még nem csinált semmit mióta az ORÖ elnöke és ezzel is húzza az időt és majd 6 hónap múlva dolgozhatunk. Mese habbal!! Neki sem és a híres kormánynak sincs elképzelése a romák jövőjéről csakis negatív szempontból, de az van bőven. Flóri is azt csinálja mint a kormány, húzza- halassza a romákkal kapcsolatos kérdéseket, de konkrétum nincs. Ha csak nem arról van szó, hogy a cigányokat mégjobban el kell lehetetleníteni, na arra kaphatóak mindannyian. Véleményem szerint halvány fingjuk sincs velünk kapcsolatosan és nem is akarnak segíteni. Hát nagyon jól tudják, hogy a cigányok már nem az utólsókat rígják, hanem abszolút végünk van és erre le meri írni ez a köcsög, hogy 6 hónap múlva lesz munka! HÁT NEM SZÉGYELI MAGÁT, MIT AKAR MÁG EZ A KÖCSÖG BUZI FLÓRI A KORMÁNYTÓL ÉS MIÉRT NEM ÁLL A CIGÁNYOK ÉLÉRE ÉS VÉDI MEG ŐKET? VAGY CSAK A HATALOM MEGSZERZÉSE VOLT A FONTOS? KINEK AKAR BIZONYÍTANI, HA NEM LESZNEK A CIGÁNYOK MELLETE?ERRE NEM GONDOLSZ TE BAROM ARCÚ???!!!


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt