2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Civil szervezetek levele a Belügyminiszterhez a gyöngyöspatai helyzet kapcsán
2011. 03. 14. 00:00

A Belügyminiszter haladéktalanul utasítsa a rendőrséget arra, hogy a jogbiztonság helyreállítása és a megfélemlített roma lakosok védelme érdekében tegyen eleget törvényben meghatározott feladatainak.

2011. március 6-án Gyöngyöspatán a Jobbik nagygyűlése után katonai jellegű ruházatban felvonuló személyeket is magában foglaló tömeg vonult végig a település cigánysorán. A rendőrség semmilyen módon nem avatkozott be, holott a gyűlést a helyi romák jogainak és szabadságának sérelme miatt fel kellett volna oszlatnia.

 

A "Magyar Gárda", "Védőrség", "Csendőrség" feliratú militáns öltözékeket viselő csoportok a Jobbik gyűlése után sem távoztak Gyöngyöspatáról, a mai napig ott tartózkodnak, és megfélemlítik a cigány lakosságot. Fellépésük zaklató jellegű, a helyi lakosok nem merik elhagyni házaikat, a gyerekek nem mernek iskolába menni. Fenyegető fellépésükkel az állami erőszakmonopólium kizárólagosságát kérdőjelezik meg, ezen keresztül pedig jogbizonytalanságot okoznak.

 

A rendőrség, bár nagy számban a helyszínen tartózkodik, továbbra sem avatkozik közbe, holott súlyos bűncselekmények megvalósulásának (például: közösség tagja elleni erőszak, zaklatás) alapos gyanúja merül fel.

 

„Értetlenül állunk a rendőrség tétlensége előtt, amely másokat is hasonló cselekmények elkövetésére bátoríthat és fokozthatja a roma kisebbség bizalomvesztését a hatóságok és a kormányzat irányában.“ - kommentálta az ügyet dr. Jovánovics Eszter, a TASZ munkatársa.