HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog Zoltán a magyar ajkú romák helyzetéről tájékozódott Kárpátalján

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Március 11    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A magyar anyanyelvű romák helyzetével ismerkedett Kárpátalján Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, aki pénteken befejeződő kétnapos látogatása során roma közösségeket keresett fel és egyházi, valamint civil karitatív szervezetek vezetőivel találkozott.

Hirdetmény

Balog Zoltán kárpátaljai útjának első állomásaként a Beregszászhoz közeli Beregújfaluban a római katolikus cigánymissziót kereste fel, Majnek Antal kárpátaljai katolikus püspök kíséretében. A helyi roma közösség az államtitkár segítségét kérte egy új kápolna felépítéséhez, mert a belvíz miatt életveszélyessé vált az imaháza.

 

Az államtitkár Beregszászon megismerkedett a városi és a környékbeli roma közösségek felzárkóztatásában jelentős szerepet játszó Advance Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ, valamint a Kárpátaljai Református Egyház által működtetett diakóniai központ tevékenységével, felkereste a helyi roma közösséget és iskolát, valamint találkozott a város és a járás vezetőivel.

 

Kárpátaljai látogatásának céljáról Balog Zoltán az MTI érdeklődésére elmondta: az a tény, hogy a régióban élő romák többsége magyarul beszél és magyarnak tartja magát, olyan nemzetstratégiai kihívást jelent, amivel érdemes foglalkozni. Köztudomású, hogy mind Erdély, mind Kárpátalja sok településén azért van még magyar iskola, mert a cigányok is oda íratják be a gyerekeiket – tette hozzá, megjegyezve, hogy ha ez a helyzet megváltozna, s a roma gyerekek más tannyelvű iskolát választanának, akkor ebből nagy veszteség származna. "Mostani látogatásom során arra a kérdésre keresem a választ, hogyan tudnánk a kárpátaljai magyar ajkú cigányokat bevonni a nemzetstratégiába oly módon, hogy rajtuk segítve, magyar nemzettudatukra építve ők is segítsenek rajtunk a nemzetmegtartásban" – hangsúlyozta a politikus.

 

Balog azt is elmondta: örömmel tapasztalta, hogy a kárpátaljai magyar egyházak nagyon komolyan állnak a cigányok felzárkóztatásának kérdéséhez, igen jelentős karitatív tevékenységet és nevelői-oktatói munkát fejtve ki körükben. Erre lehet és érdemes is lesz építeni a felzárkóztatást tekintve nagyon fontos oktatás, munkaerőképzés támogatásával, hogy be lehessen kapcsolni a térséget a nemzet vérkeringésébe – emelte ki.

 

Kárpátalján a tíz éve tartott ukrajnai népszámlálás adatai szerint közel 15 ezer roma etnikumú lakos él, de egyes szakemberek mintegy 30 ezerre teszik a számukat.

 

A meglehetősen tagolt, ám zömében igen hátrányos helyzetű kárpátaljai cigányság kétharmada magyar anyanyelvű, és nagyobbrészt a Beregszászi, az Ungvári és a Nagyszőlősi járásokban összpontosul. A legjelentősebb roma közösség Beregszászon él, lélekszáma meghaladja a háromezret, míg a városhoz tartozó járás falvaiban becslések szerint legalább ennyi cigány lakik. Kárpátalja számos magyar ajkú településén a magyar lakosság fogyása következtében évek óta csak a cigány etnikumú tanulóknak köszönhetően tudják fenntartani a magyar tannyelvű iskolákat.



Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 3 hozzászólás érkezett.

#3   romungro  | 2011 Március 12 19:51:51 like(0) dislike(0)

Balog inkább a Magyarországon élő cigányok helyzetével ismerkedhetne inkább!

#2   romungro  | 2011 Március 11 18:58:59 like(0) dislike(0)

Ha a határon túli cigányok nem vallánák magukat minden népszámlálás alkalmával magyarnak, akkor fele annyi magyar nem volna nyílvántartva a hátáron túl. A határon túl magyar, itthon cigány!

#1   19530327  | 2011 Március 11 18:33:33 like(0) dislike(0)

Gyöngyöspatára is el kellene mennie, most is ott hemzsegnek a fekete egyenruhás

fogyatékos gárdisták. A rettegő cigányok be vannak szorítva, a gyerekek nem járnak

iskolába, ovodába. Ez nem sérti az alapvető emberi jogokat? Lívia nem tudna szólni

az érdekükbe? A flóri még deportálni is segítené őket. A hatalom vajon mire vár?

Építi a saját biztonságát, növeli fegyveres erejét, Nem érezheti magát valami nagy

biztonságban. Az új alkotmányban még említést sem tesznek a kisebbségek jogairól.

Bár az egész egy ovodai komédia, mindenki gúnyolja röhögnek rajta. Ennyi kulturálatlan

műveletlen bunkó még sohasem kerülhetett közelébe a hatalomnak. Tisztelet a náhány

kivételnek.--De hogy azok is mért tűrnek-- mért félnek? EZ EGY ELMEBAJ!!!


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!



CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?














KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar



    Phiren Amenca



    Parno Graszt