HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Tabajdi: Példa volt Montenegró számára a magyar kisebbségi törvény

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Március 09    Forrás: OS


Ez a cikk archív

Podgorica kész a csatlakozási tárgyalásokra!A magyar elnökség kiemelt feladata a nyugat-balkáni integráció támogatása.

Hirdetmény

"Üdvözlöm, hogy a magyar elnökség egyik kiemelt feladatának tekinti a nyugat-balkáni bővítési folyamat támogatását. Remélem, az elnökség érdemben elősegíti, hogy Montenegró ne csak tagjelölt legyen, hanem végre elkezdődjenek az országgal a csatlakozási tárgyalások" - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője kedden az Európai Parlamentben a nyugat-balkáni ország integrációs folyamatát értékelő jelentés vitájában.

 

A képviselő hangsúlyozta, bízik abban, hogy a montenegrói parlament rövidesen megoldja a csatlakozási tárgyalások útjában álló problémákat, kiemelten az új választási törvény elfogadását.  "Egy nyugat-balkáni ország csatlakozásakor nagyon fontos a korrupció elleni fellépés. Van azonban még két másik kulcskérdés. Az egyik, hogy milyen az adott ország viszonya szomszédjaival. Ezen a téren kiemelkedően jó Montenegró teljesítménye, hiszen Horvátországgal és Szerbiával kiadatási illetve visszafogadási megállapodásokat írt alá. Ami a kisebbségi kérdést illeti, Montenegrónak példamutató kisebbségi törvénye van." - sorolta az integráció szempontjából lényeges pontokat Tabajdi Csaba. Hozzátette, sajnálatos, hogy az EU által prioritásként kezelt új választási törvény éppen a kisebbségi képviselet megoldatlansága miatt feneklett meg.   A montenegrói kormány még egy évvel az ország függetlenségének kikiáltása előtt, 2005-ben konferenciát tartott Kotor városban az európai kisebbségi törvényekről.

 

A tanácskozáson a különböző szabályozási rendszerekhez fűződő tapasztalatokat vetették össze. A rendezvényen magyar részről Tabajdi Csaba vett részt, aki ismertette a magyar kisebbségi jogi szabályozási környezetet, illetve annak gyakorlati tapasztalatait. "A montenegrói kisebbségi törvény sok tekintetben felhasználta a Magyar Köztársaság kisebbségi önkormányzati tapasztalatait is." - hangsúlyozta felszólalásában a magyar szocialista delegációvezető.

 

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti DelegációjaHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Jelölt – Tükörkép a valóságról

  • A Nemzetközi Romanapon

  • Setét Jenő: Egyenjogúságot a roma kultúrának!

  • Mozgolódnak a romák – alakul az új szövetség

  • Beer Miklós: Új Trianon fenyegetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt