2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tabajdi: Kisebbségi jogi alapelveket is tisztázni kell a Roma Stratégiában!
2011. 03. 09. 00:00

"Magyar szempontból fontos, hogy az Európai Unió Roma Stratégiájában általános kisebbségi jogi alapelveket is tisztázzunk.

Ezek az alapelvek képezhetik egy átfogó, a hagyományos történelmi kisebbségekre, a bevándorló kisebbségekre és a romákra egyaránt vonatkozó uniós kisebbségvédelmi keretrendszer alapjait" - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az EP plenáris ülésén, a Roma Stratégiáról szóló európai parlamenti jelentés vitájában.

 

A képviselő korábban a romák helyzetéről szóló 1557 (2002) számú európai tanácsi ajánlás szerzője volt. Az említett alapelvek tisztázása a Járóka-jelentésben elmaradt, de az Európai Bizottság hamarosan elkészülő közleménye és a Tanács magyar elnöksége által még ebben a félévben elfogadásra javasolt keretdokumentum tartalmazhatja ezeket az alapvetéseket. "Fontos lenne végre uniós szinten rögzíteni, hogy a társadalmi integráció csak a többség és kisebbség közös, de asszimetrikus felelősségén alapulhat.

 

Az integráció elősegítésében a többségi társadalom felelőssége a nagyobb, hiszen ők rendelkeznek a jelentősebb anyagi erőforrásokkal, adminisztratív kapacitással és a politikai eszközökkel. Elengedhetetlen ugyanakkor a folyamat sikere érdekében a kisebbség felelősségvállalása, aktív részvétele, együttműködése és az alapvető társadalmi normákhoz történő igazodása" - mondta a szocialista delegációvezető. "További alapelvként kellene rögzíteni, hogy az integrációt kényszerasszimiláció nélkül kell végrehajtani, tiszteletben tartva a kisebbséghez tartozó személyek identitáspluralizmusát, azaz kettős, vagy többes identitásának párhuzamos létezését.

 

Nem elegendő fellépni a hátrányos megkülönböztetés, a diszkrimináció bármilyen formája ellen. Az egyenlő bánásmód szükséges, de nem elégséges feltétel, kedvezményes bánásmódra, pozitív intézkedésekre van szükség. A kisebbségi identitás és kultúra megőrzéséhez szükséges többletjogokat, illetve az ezek gyakorlásához szükséges eszközöket döntően az államnak kell biztosítania. A sikeres integráció további elengedhetetlen feltétele az egyéni és kollektív kisebbségi jogok biztosítása, a kulturális önrendelkezés, sőt bizonyos esetekben, elsősorban a hagyományos, történelmi kisebbségek vonatkozásában a területi autonómia biztosítása. " - mondta Tabajdi.

 

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja