HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Járható út kell! Göncz Kinga az európai roma stratégiáról

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Március 09    Forrás: OS


Ez a cikk archív

"A halmozottan hátrányos helyzetű közösségek fölzárkóztatása komplex folyamat. Ez csak lépésről lépésre, a helyi szükségletekhez igazodva, hosszú távon valósulhat meg.  Európa ebben segíthet: hogy valós adatokra támaszkodva meghatározza a célokat, eszközöket biztosít hozzá, és számon kéri a célok megvalósítását. Az eddigieknél kevésbé bürokratikus, gyorsabb, átláthatóbb módszereket dolgoz ki, hosszabb távon támogatva egy-egy közösséget, amíg az valóban gondoskodni tud sajátmagáról"- hangsúlyozta Göncz Kinga szocialista EP-képviselő az európai roma stratégiáról szóló keddi parlamenti vitában.

Hirdetmény

"Az a kérdés, hogy tudunk-e olyan szabályokat, feltételeket teremteni, amelyek eljuttatják a segítséget azokhoz, akik nem tudnak versenyezni a forrásokért, akiknek alig van érdekérvényesítő képességük" - mondta felszólalásában Göncz Kinga, aki a parlamenti jelentés véleményezőjeként és árnyék raportőreként meghatározó szerepet játszott az európai roma stratégiáról szóló parlamenti állásfoglalás megszületésében.

 

A képviselő kifejtette: a halmozottan hátrányos helyzetű közösségek fölzárkóztatása komplex folyamat, amely csak lépésről-lépésre, a helyi szükségletekhez igazodva, hosszú távon valósulhat meg. "Európa ebben segíthet: hogy valós adatokra támaszkodva meghatározza a célokat, eszközöket biztosít hozzá, számon kéri a célok megvalósítását, követi a romák helyzetének a változását.

 

Az eddigieknél kevésbé bürokratikus, gyorsabb, átláthatóbb módszereket dolgoz ki, hosszabb távon támogatva egy-egy közösséget, amíg az valóban gondoskodni tud sajátmagáról" - tette hozzá. "Nem elég iskolát építeni a gyerekeknek. Megélhetést nyújtó munka kell a szülőknek, hogy etetni, ruházni, iskolába járatni tudják a gyerekeket. Emberhez méltó lakhatási körülmények kellenek, ahol fel lehet készülni a másnapi iskolai órákra, ahol van világítás és fűtés. Járható út kell, amelyen el lehet jutni az iskolába és a munkahelyre, és emberi szó, amely feledtetni tudja a megaláztatásokat.

 

Az európai roma stratégia nem hoz azonnali változást. De esélyt ad rá" - hangoztatta Göncz Kinga, fölszólítva a döntéshozókat nemzeti és európai szinten, hogy vállaljanak politikai kötelezettséget a helyzet javítására. "Nem elég a tagállami roma stratégiákhoz keretet adni, hanem igazi európai roma stratégia kell, európai szintű felelősségvállalással, természetesen nem vitatva a tagállami felelősséget" - hangsúlyozta felszólalásában a képviselő, aki a szocialisták és demokraták frakciójának vezérszónokaként fejtette ki véleményét a keddi vitában.    

 

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti DelegációjaHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Setét Jenő: az egyetemes emberi jog a legfontosabb érték

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • CEU-n végzett cigány lány: A gyerekek azt hiszik, indiai vagyok és a romák lopnak

  • Magyar film nyerte a berlini Romani Filmek Fesztiválja fődíját

  • A roma és a magyar kultúra kiegészíti egymástCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt