2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Hillary Clinton adta át a Bátor Nők díjat Osztolykán Ágnesnek
2011. 03. 09. 00:00

A roma integrációban játszott szerepéért a Bátor Nők Nemzetközi Díjjal tüntette ki a nemzetközi nőnap alkalmából Osztolykán Ágnest az amerikai külügyminisztérium.

A Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője kedden Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminisztertől vette át a díjat. Az esemény díszvendége a first lady, Michelle Obama és Ausztrália első női miniszterelnöke, Julia Gillard volt.

 

A Condoleezza Rice volt külügyminiszter által 2007-ben alapított elismerést olyan nők kapják, akik kivételes bátorsággal álltak a nők jogaiért és helyzetének előmozdításáért tett erőfeszítések élére. Osztolykán Ágnesen kívül még Roza Otunbajeva kirgiz elnök, Maria Basir afgán rendőrbíró, Henriette Ekwe Ebongo kameruni újságíró, Kuo Csien-mej (Guo Jianmei) kínai ügyvéd, Eva Abu Halaveh jordániai emberjogi harcos, Marisela Morales Ibanez, a szervezett bűnözést ellen fellépő mexikói ügyvéd, Gulam Szugra, a pakisztáni vidékfejlesztés szószólója, Yoani Sanchez kubai blogger és Násztya Palazsanka fehérorosz polgárjogi aktivista részesült az elismerésben. A két utóbbi kitüntetett nem utazhatott ki az átadási ceremóniára.

 

Osztolykán Ágnes méltatásában Hillary Clinton rámutatott, hogy a magyar politikus a rasszizmus és a megkülönböztetés leküzdése érdekében megválasztott hivatalt viselő vezető, aki a roma nép és kultúra büszke védelmezőjeként szolgál és fáradhatatlanul küzd az egyenlő jogokért, valamint a kisebbségek integrálásért.

 

"Köszönjük a munkáját, köszönjük az Ön által nyújtott példát és Ön mellett állunk" - jelentette ki Clinton.

 

"Úgy ítélem meg, hogy ezt az elismerést nem én egyedül, hanem azoknak a magyarországi roma nőknek a nevében kaptam meg, akik a parlamentben és a civil életben nagyon sokat tettek a roma integráció ügyéért" - jelentette ki Osztolykán Ágnes az MTI-nek, hozzátéve, hogy a díj egyben azt is tükrözi, hogy az amerikai kormány megkülönböztetett  figyelmet fordít a mintegy 15 millió európai roma társadalmi beilleszkedésének. Az LMP képviselője Washingtonban találkozott az amerikai külügyminisztérium több vezetőjével, akik nagy fontosságot tulajdonítottak az európai roma integrációs programnak, abban pedig a roma politikusok szerepének.

 

A magyar képviselőnő, aki kedden részt vett 100. nemzetközi nőnap alkalmából megtartott fehér házi fogadáson, amelynek házigazdája Michelle Obama volt, a hét folyamán a kisebbségek integrációjával foglalkozó civil szervezetek képviselőivel találkozik Philadelphiában és Cincinnatiban.

 

Osztolykán Ágnes 1998-ban a Miskolci Egyetem bölcsészkarán diplomázott, politológia szakon. Tanárként, majd a Soros Alapítványnál dolgozott. 2002-től hat évet töltött a köztisztviselői pályán. Õ kapta meg az Évtized Program titkársága működtetésének feladatát. A program olyan nemzetközi kezdeményezés, amelynek célja, hogy kormányok, kormányközi és civil szervezetek, együtt a roma civil társadalommal, a fejlődést abba az irányba tereljék, hogy javuljon a romák életminősége. Az Osztolykán Ágnes vezette titkárság független alapítványként működik Budapesten. A politikus más alapítványok és civil szervezetek mellett közreműködik az Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen című, a hátrányos helyzetű nők szűréséért és felvilágosításért indított programban.

 

2010-ben a Bátor Nők díjat Galajda Ágnes bíró, a családon belüli erőszakkal, a női jogokkal és az emberkereskedelemmel kapcsolatos kérdések elismert szakértője, a Bírónők Nemzetközi Szervezetének (IAWJ) magyar tagozatának alapítója kapta meg Magyarországról.