HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Bódvalenke az EP cigány integrációs rendezvényére készül

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Március 05    Forrás:


Ez a cikk archív

Magyarország három kulturális területről képviselteti magát az Európai Parlament cigány integrációs rendezvényén, amelyet, március közepén tartanak Brüsszelben. Az uniós elnök Magyarország a Barlang című filmmel, valamint a bódvalenkei asszonykórus műsorával, és a freskófalu projekt bemutatásával vendégszerepel - mondta Pásztor Eszter, az Európai Műhely Kulturális és Közművelődési Társaság munkatársa, a bódvalenkei projekt vezetője szombaton az MTI-nek.

Hirdetmény

Beszámolt arról, hogy a kórusból  tizennégyen szerepelnek majd Brüsszelben, egy fiú van közöttük, aki "kannázik". A bódvalenkei kórus autentikus cigány zenét játszik. A műsoruk egy helyi népdallal kezdődik, emellett előadnak más népdalokat, cigány nótákat és egy "hallgatót", amely egyfajta siratóének. A repertoár végén a magyar cigány Himnuszt hallhatja a közönség.

 

Az asszonykórus szereplése közben 170 diát vetítenek le a résztvevőknek, amelyen bemutatják a teljes freskófalu projektet. Láthatók a freskók, illetve az a folyamatot, ahogy ezek az alkotások készültek - részletezte Pásztor Eszter.

 

Beszámolója szerint lesznek képek a tavalyi Sárkányünnepről is. Bemutatják az elmúlt két év munkáját, amely azt bizonyítja, "van kiút, ha rögös is" - magyarázta a projektvezető.

 

Pásztor Eszter megemlítette, hogy a helybeli nők az énekléshez a sajókazai asszonykórustól kaptak kedvet. Lassan műsorrá vált a repertoárjuk, és már egy másik borsodi faluban, Szakácsiban is felléptek már.

 

Az Európai Parlament cigány integrációs rendezvényén a bódvalenkeiek műsora mellett levetítenek egy magyar dokumentumfilmet, amely a Barlang címet viseli, és a szomolyai barlanglakások lakóinak életét mutatja be.

 

Bódvalenke az észak-borsodi térségben a szlovák határhoz közeli kis falu, különlegességét annak köszönheti, hogy hátrányos helyzetéből egyedülálló módon próbál meg kitörni. A kisközség házainak falán ugyanis a világon egyedülálló cigány (magyar és európai cigány) festészeti  szabadtéri tárlat van kialakulóban.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Most senki nem tud adni egy darab kenyeret sem”

  • Rangos színészekkel vitt adományt a Jászságba az Országos Roma Civil Tanács

  • Túl az ötezredik család megsegítésén az Országos Roma Civil Tanács!

  • Mert megint itt tartunk: nem, nincs olyan, hogy cigánybűnözés

  • Ismét meggyalázták a roma holokauszt budapesti emlékművétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt