2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Színházi hónap a Trafóban
2011. 03. 04. 00:00

A cigánygyilkosságokról szóló dokumentumdráma, egy Marguerite Duras-kisregény színrevitele és Dante Poklának feldolgozása.

A cigánygyilkosságokról szóló, március 10-től látható dokumentumdráma alkotói egy érdekes ellentmondásból indultak ki. "Két állítás igaz egyszerre: a gyilkosságokat egyértelműen elítéli a magyarországi fehér lakosság 90 százaléka. Ugyanakkor több mutató szerint is ugyanezen csoport 95 százaléka kisebb-nagyobb mértékben rasszista, ha a cigányokról van szó. A PanoDráma alkotócsapatának célja, hogy ez utóbbi adattal próbálja meg szembesíteni önmagát és közönségét" - szól a dráma koncepciójáról az előadás ajánlója.

 

A Szóról szóra című produkcióban az alkotók 60 órányi interjú alapján, a megszólalókat szó szerinti tolmácsolásban idézve vizsgálják a 2008-2009-es, romák elleni támadássorozatot. Az előadás egy nemzetközi csapat közösségi munkájával készül, melyben elsősorban színészek, dramaturgok és drámaírók alakítják az angol és magyar nyelvű produkció végső formáját.

 

A dokumentumdrámát Bánki Gergely, Michael Bhim, Feuer Yvette, Mihaela Michailov, Ördög Tamás, Schermann Márta, David Schwartz, Szamosi Zsófia, Urbanovits Krisztina és Orsós Róbert adják elő; a dramaturgia Bíró Dénes, Garai Judit, Hárs Anna és Merényi Anna munkája. A koncepció kidolgozója Lengyel Anna, a PanoDráma kreatív producere.

 

Marguerite Duras Nyáron, este fél tizenegykor című kisregényét Vörös Róbert és Gergye Krisztián alkalmazza a Trafó színpadára a FÜGE produkciójában.

 

A francia írónő "a shakespeare-ien háborgó természet tragikus színpadára állítja a szerelemféltéstől, az elfojtott, ki nem mondott szenvedélyektől vergődő szereplőit, akik egy könnyű nyaralásra indulnak, de életük sorsdöntő lépéseit kényszerülnek megtenni, amikor szembesülnek egy nyílt és véres szerelmi gyilkosság által fölbolydult város forró miliőjével" - fogalmaz az előadás ajánlója.

 

A március 24. és 26. között látható produkcióban Udvaros Dorottya, Makranczi Zalán, Gergye Krisztián, valamint a Közép-Európa Táncszínház és a KOMA Társulat tagjai szerepelnek.

 

Nádasdy Ádám fordításában - de Babits szövegét is használva - viszi színre Dante Commediájának első könyvét, a Poklot a Maladype Színház. "Ebben a túlvilágban éppen annyi szó esik az élőkről, mint a halottakról, de a halottak különös látással bírnak, mely továbbra is az élethez kapcsolja őket, emlékezetük időtlen. Dante úgy vélte, hogy az ember boldogságra teremtetett, és hogy a legmagasabb rendű öröm az értelem használatában és az igazság keresésében áll" - vallanak a darab ajánlójában az alkotók.

 

A Balázs Zoltán által rendezett produkcióban Faragó Zénóval, Fátyol Kamillával, Ladányi Andreával, Lendváczky Zoltánnal, Ligeti Kovács Judittal, Orosz Ákossal, Páll Zsolttal, Tankó Erikával és Tompa Ádámmal találkozhat a Trafó közönsége március 31. és április 2. között.