2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Közösség tagja elleni erőszak miatt szabtak ki 30 évet hét fiatalra
2011. 03. 03. 00:00

Összesen csaknem 30 év börtönt kapott hét fiatal a Pesti Központi Kerületi Bíróság kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletével azért, mert magyarsága miatt bántalmaztak egy diákot a fővárosban.

A tényállás szerint az egyik vádlott 2009 szeptemberében a VIII. kerület Horváth Mihály térnél belekötött egy fiúba, majd rokonaival, ismerőseivel szidalmazta, üldözte, ütlegelte, egyikük még késsel is fenyegetőzött.

 

"Te buzi magyar! Mit képzelsz magadról, hogy mersz bejönni az én utcámba!?" - idézte szóbeli indoklásában a bíró az egyik szemtanú vallomására hivatkozva, hogy mit kiabáltak a vádlottak a sértettnek. A kialakult lincshangulatban a  megtámadott fiatal egy épületbe menekült és csak lélekjelenlétének, illetve a rendőrök kiérkezésének köszönhető, hogy nem sérült meg súlyosabban.

 

A bíró szerint a vádlottak jobbára tagadó vallomásai, védekezése ellentmondó, életszerűtlen volt, ezért nem fogadható el. Ezzel szemben a bíróság a szemtanúk és a térfigyelő kamerák felvételeire alapította marasztaló ítéletét. A szóbeli indoklás szerint megállapítható, hogy lincshangulat alakult ki a bűncselekmény helyszínén, roma fiatalok terrorizálták magyarsága miatt a sértettet, akinek menekülnie kellett.

 

A kés előkerülése kapcsán a bírói idézte az egyik tanút, aki hallotta a "Kisfiam, hozzál kést" felkiáltást, ezután nem sokkal egy tízéves kisgyerek meg is érkezett a késsel, amelyet azonban használni nem tudtak a vádlottak.

 

A bíró szóbeli indoklásában többször kitért rá és idézetekkel is alátámasztotta, hogy milyen becsmérlő megjegyzések hangzottak el a helyszínen a sértett magyarságára. A tényállás ismertetése során elhangzott, hogy a vallomások szerint "egyértelműen romák és magyarok álltak szemben egymással" és "a sértettet azért bántalmazták, mert magyar".    

 

A  bíróság szerint kiemelkedő társadalmi veszélyességű bűncselekményt követett el a hét vádlott, akik közül hat roma származású, egy viszont az egyik korábbi tárgyaláson magát magyarnak vallotta. A vádlottak mindegyike állt már korábban is a bíróság előtt, például zsarolás, rablás vagy lopás miatt.

 

Jelen ügyben a vád közösség tagja elleni erőszak volt, melyért a Btk. szerint 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A vádlottak egy részét ebben az eljárásban ezenkívül még más, kisebb súlyú vagyon elleni bűncselekményekben is bűnösnek mondta ki a bíróság.

 

A hét vádlott közül egy hat év börtönt, egy öt és felet, kettő négy és felet, egy vádlott négyet, egy két év nyolc hónapot, egy fiatalkorú pedig két és fél év javító-nevelő intézetben letöltendő büntetést kapott. Továbbá több vádlott esetében végrehajtandóra változtatták át a korábban más ügyben jogerősen kiszabott, felfüggesztett szabadságvesztéseket is.  

 

A hét vádlottból öt másfél éve előzetes letartóztatásban volt, az elsőfokú ítélet kihirdetése után egyet közülük szabadlábra helyezett a bíróság, egy szabadlábon lévőt viszont előzetesbe.

 

Az ügyész jobbára tudomásul vette az első fokon kiszabott büntetéseket, a védelem azonban felmentésért, enyhítésért fellebbezett, így másodfokon a Fővárosi Bíróságon folytatódik majd a közösség tagja elleni erőszak bűncselekményének vádja miatt indult büntetőper.