2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Együttműködés a cigány munkavállalók és vállalkozások támogatására
2011. 02. 28. 00:00

A céljuk az, hogy visszahozzák a legális munkaerőpiacra azt a 600 ezer embert, aki jelenleg feketén tevékenykedik. Ebbe a programba vonják be a cigány munkavállalókat is.

A roma munkavállalók a képzés után már szakmunkásként léphetnek ki a munkaerőpiacra. A cigány kis- és középvállalkozások megerősítése pedig azért fontos, mivel ők foglalkoztathatják a körükben élő cigány embereket, ismerve azok problémáit is - tette hozzá az elnök.

 

OKISZ 30 szakmában képez - felnőttképzés keretében - szakembereket - mondta Vadász György ügyvezető társelnök. A céljuk az, hogy visszahozzák a legális munkaerőpiacra azt a 600 ezer embert, aki jelenleg feketén tevékenykedik. Ebbe a programba vonják be a cigány munkavállalókat is.

 

A piac nem jön helybe, és a munkahelyeket is az arra alkalmas vállalkozóknak kell létrehozniuk - tette hozzá a Antalffy Gábor KISOSZ elnök. A szakmai szervezetek rendelkeznek megyei irodákkal, így ott jogi, könyvelési, pénzügyi és egyéb tanáccsal látják el a hozzájuk forduló vállalkozókat.

 

Vadász György a szociális szövetkezés fontosságára hívta fel még a vállalkozni akaró romák figyelmét. Ehhez csak hét tagra van szükség, nincs tőkekövetelmény, és az önkormányzatok megrendeléseire is dolgozhatnak. Előnye még, hogy könnyen működtethető.

 

A stratégiai szövetséget reális munkaerő piaci lehetőségnek nevezte Köpeczi-Bócz Tamás a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára. Hozzá tette még, hogy a kormány is az oktatást és a foglalkoztatást jelölte meg a roma felzárkóztatási stratégia legfontosabb elemeinek.