2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

ORÖ: újabb feljelentés gazdálkodási hiányosságok miatt
2011. 02. 26. 00:00

Újabb hiányosságokra és bűncselekmény gyanújára derült fény az ORÖ hivatali átvétele során, ezért Farkas Flórián, a roma érdekképviseleti szervezet elnöke ismét büntetőfeljelentést kezdeményez.

Az ORÖ elnöke, fideszes országgyűlési képviselő, roma támogatásokat felügyelő miniszteri biztos szombaton, miközben önkéntes munkában a szervezet elnökségi tagjaival és képviselőivel szervezet Dohány utcai székházát takarították, újságíróknak azt mondta: az elmúlt három hét során újabb hiányosságokra derült fény, ezért a jövő héten újabb büntetőfeljelentést kezdeményez ismeretlen tettes ellen.

 

Farkas Flórián a részletekről még nem kívánt nyilatkozni. Az MTI kérdésére mindössze annyit mondott: a hiányosságokat az előző vezetés gazdálkodásában tárták fel.

 

Farkas Flóriánt, a január 9-i kisebbségi választásokon győztes Lungo Drom vezetőjét - aki 1995 és 2002 között, két cikluson át már vezette az országos önkormányzatot - január 20-i alakuló ülésén  választotta elnökké a kisebbségi szervezet, amely első közgyűlésén cigányról romára változatta nevét.

 

Az önkormányzat hivatalát, mint azt a megbízott hivatalvezető elmondta, nagy hiányosságokkal február elsején vették át. Dobóvári Ildikó közlése szerint a korábbi elnök, Kolompár Orbán kijelentésével ellentétben nem 168 millió forint készpénzt, hanem 113 millió forint adósságot örököltek.

 

A megbízott hivatalvezető szombaton újságíróknak azt mondta, időközben újabb 100 millió forintot keresnek, amely az egykori Gyömrői úti művelődési házuk eladásából származik, és a pénzt - amelyet elkülönítve kellett volna kezelni, és csak meghatározott célra lehetet volna fordítani - a fellelhető iratok szerint másra költhették.

 

Farkas Flórián február 11-én, miközben Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárra sajtóbejárást tartott az ORÖ Dohány utcai épületében, újságíróknak azt mondta: a székház állapota, valamint az átadás-átvételkor feltárt hiányosságok miatt büntetőfeljelentést tett.

 

Szombaton az ORÖ elnökének vezetésével a kisebbségi képviselők önkéntes munkában takarítást végeztek az épületben: a pincéből és a padlásról kipakolták az ott felhalmozott iratokat, szemetet, valamint a szervezet által korábban üzemeltetett balatonlellei táborból származó eszközöket és felszereléseket, amelyeket a poros pincében tároltak.

 

Farkas Flórián az MTI-nek azt mondta: az önkéntes év keretében „a szó szoros és átvitt értelmében is” példát szeretnének mutatni cigánynak és nem cigányak egyaránt, hogy otthon, saját környezetükben is végezzenek takarítást, tegyenek rendet saját házuk táján.

 

A roma vezető közlése szerint az önkormányzat új vezetése még nem tudta elkezdeni munkáját, mert a takarítás és festés és átalakítás elvégzése után ki kell építeni az infrastruktúrát, ugyanis sok eszköz hiányzik, illetve elavult, és ennek pótlásához a kormány segítségét kérik.

 

Az ORÖ elnöke a padlásról és a pincéből kipakolt, és még használható ágyakat, ágyneműket és eszközöket jótékony célra kívánja felajánlani, a többit pedig megsemmisítik.

 

Kolompár Orbán, korábbi elnök az önkéntes takarítási akcióra reagálva MTI-nek úgy fogalmazott: az természetes, hogy a Lungo Drom képviselői a saját maguk által okozott kárt önkéntes munka keretében helyreállítják, hiszen azt ők okozták szándékosan a roma érdekképviseleti szervezet Dohány utcai székházában a hivatal átadás-átvételét követően. Emlékeztette: a rongálásért, valamint okiratok eltüntetéséért büntetőfeljelentést tett.

 

A volt elnök álláspontja szerint a kárt okozók azt akarták elérni, hogy hamis színben tüntessék fel az előző vezetést a kormány és a sajtó előtt, és mint fogalmazott, áll minden vizsgálat elé, bízik abban, hogy a kárt okozók is vállalják majd tettük következményeit.