HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Négy ország romaszervezetei fogtak össze a diszkrimináció ellen

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Február 26    Forrás: stop.hu


Ez a cikk archív

"Együtt a diszkrimináció ellen" címet viselő nemzetközi projekt indult 2011 januárjától a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület irányításával. A magyar-horvát-szerb-bosnyák társulás a terv során főként az adott országokban tapasztalható oktatási és a munkaerő piaci diszkriminációt vizsgálja.

Hirdetmény

"A cigányság Európa legnagyobb kisebbsége, a kontinensen körülbelül tízmillió roma él, Magyarországon nagyjából egymillió. Az uniós forrásból működő program másfél éve alatt azt járjuk körbe, hogy miként tapasztalható a diszkrimináció főként az oktatásban és a munkaerő piacon, de emellett más területeket sem hagynak figyelmen kívül" - mondta el dr. Kosztics István, a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület (CKKE) elnöke a projekt indulását bemutató sajtótájékoztatón február 26-án, szombaton. A tizennyolc hónapos közös munka elsődleges célcsoportja a munkáltatásban, oktatásban emberi jogok felülvizsgálatában, illetve ingyenes segítségnyújtásban érdekelt roma közösségek.

Kosztics hozzátette, a magyar oldal a hazánkban a roma integráció terén mutatott előrehaladott állapota, az e téren szerzett tapasztalatok miatt kapta meg a projekt irányító pozícióját. Horvát oldalról a Luna, Szerbiából a K. U. D. "Rumunka", míg bosnyák oldalról a "Zemlja djece" szervezetek vesznek részt a munkában.

Dr. Kosztics István elmondta: a romák oktatása terén Baranya megyében találkozhatunk jó illetve kevésbé jó megoldásokkal is. Van olyan város, amely létszámarányosan osztja el a roma diákokat az összes iskolája között. Ez lenne a megfelelő magatartás - mondta a CKKE elnöke. Hozzátette, Pécsett iskolaösszevonással oldották meg ezt a kérdést, ami nem annyira célravezető, mint a fentebbi példa.

A 18 hónapos projekt kivitelezésére 70 millió forintot kapott a magyar szervezet, amihez további harminc millió forint szükséges, ez a külföldi partnerekre hárul. A forrásból elért eredményekkel elsőként 2011 szeptemberében kell majd elszámolni, az egész záróakkordjaként pedig egy dokumentumfilm is készül. A projekt alanyai az oktatásban, munkáltatásban érdekelt magyar, horvát, szerb, bosnyák roma egyesületek és érdekképviseletek képviselői. Minimum 350 képviselő részvétele elvárás.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt