2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Négy ország romaszervezetei fogtak össze a diszkrimináció ellen
2011. 02. 26. 00:00

"Együtt a diszkrimináció ellen" címet viselő nemzetközi projekt indult 2011 januárjától a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület irányításával.

"A cigányság Európa legnagyobb kisebbsége, a kontinensen körülbelül tízmillió roma él, Magyarországon nagyjából egymillió. Az uniós forrásból működő program másfél éve alatt azt járjuk körbe, hogy miként tapasztalható a diszkrimináció főként az oktatásban és a munkaerő piacon, de emellett más területeket sem hagynak figyelmen kívül" - mondta el dr. Kosztics István, a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület (CKKE) elnöke a projekt indulását bemutató sajtótájékoztatón február 26-án, szombaton. A tizennyolc hónapos közös munka elsődleges célcsoportja a munkáltatásban, oktatásban emberi jogok felülvizsgálatában, illetve ingyenes segítségnyújtásban érdekelt roma közösségek.

Kosztics hozzátette, a magyar oldal a hazánkban a roma integráció terén mutatott előrehaladott állapota, az e téren szerzett tapasztalatok miatt kapta meg a projekt irányító pozícióját. Horvát oldalról a Luna, Szerbiából a K. U. D. "Rumunka", míg bosnyák oldalról a "Zemlja djece" szervezetek vesznek részt a munkában.

Dr. Kosztics István elmondta: a romák oktatása terén Baranya megyében találkozhatunk jó illetve kevésbé jó megoldásokkal is. Van olyan város, amely létszámarányosan osztja el a roma diákokat az összes iskolája között. Ez lenne a megfelelő magatartás - mondta a CKKE elnöke. Hozzátette, Pécsett iskolaösszevonással oldották meg ezt a kérdést, ami nem annyira célravezető, mint a fentebbi példa.

A 18 hónapos projekt kivitelezésére 70 millió forintot kapott a magyar szervezet, amihez további harminc millió forint szükséges, ez a külföldi partnerekre hárul. A forrásból elért eredményekkel elsőként 2011 szeptemberében kell majd elszámolni, az egész záróakkordjaként pedig egy dokumentumfilm is készül. A projekt alanyai az oktatásban, munkáltatásban érdekelt magyar, horvát, szerb, bosnyák roma egyesületek és érdekképviseletek képviselői. Minimum 350 képviselő részvétele elvárás.