2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Érintetlenül hagyja a közoktatás a mélyszegénységben élő roma gyerekeket
2011. 02. 25. 00:00

Érintetlenül hagyja a közoktatás a mélyszegénységben élő roma gyerekeket; az intézményrendszerrel sokszor nehezebb az együttműködés, mint a családokkal.

Az innovációs labor célja olyan projektek megvalósítása, amelyek egyszerre társadalmilag hasznosak és közben pénzügyileg is fenntarthatóak. Célja emellett a társadalmi innováció elősegítése és a gazdasági társaságok számára újító, közösséget segítő programok becsatornázása társadalmi felelősségvállalásuk keretében - mondta Venczel Sára, a Kreater projektvezetője.

 

L. Ritók Nóra elmondta: az Igazgyöngy Alapítvány művészeti iskolákat működtet a berettyóújfalui kistérségben, ahol olyan gyermekközpontú módszereket alkalmaznak, amelyek egyaránt alkalmasak roma és nem roma, hátrányos és nem hátrányos helyzetben élő gyerekek oktatására. De mint mondta: hiába áll mögöttük jó pedagógiai módszer, nem történik semmi ezzel a társadalmi réteggel, a közoktatás érintetlenül hagyja őket. Szerinte a gyerekek újratermelik a szegénységet, átveszik, amit a szüleiktől láttak.

 

Bár az intézményrendszernek lenne feladata a különböző szolgáltatások biztosítása, mégis rengeteg a hiányosság - mondta L. Ritók Nóra, hozzátéve: a hivatalos szervekkel sokszor nehezebb az együttműködés, mint a családokkal. Azt is megjegyezte: gyakran a családsegítő szolgálatok munkáját végzik. A fő problémát azonban mégis a munkanélküliség jelenti, a gazdaságilag elmaradott térségben munkalehetőség nélkül nem tudnak kitörni.

 

L. Ritók Nóra kulcsfontosságúnak nevezte a bizalom kiépítését is, szerinte az oktatás önmagában nem elég, a családdal való kapcsolattartás elengedhetetlen. Azt kell megértetni a családokkal, hogy a gyerek integrációját hátráltatja, ha nem tiszta - tette hozzá.

 

A főként Borsodban és Baranyában működő Dr. Ámbédkar Iskolák a gimnáziumi oktatás lehetőségét ajánlják fel a roma gyerekeknek. Derdák Tibor, az iskola képviselője szerint ami Magyarországon "cigányproblémaként" megjelenik, az hasonló, mint ami Latin-Amerikában, Ázsiában, vagy Afrikában jelentkezik. Kapcsolatban állnak például az indiai "érinthetetlenek mozgalmával", amely az olyan hátrányos helyzetű emberekkel foglalkozik, mint a Magyarországon, peremen, faluszélen élő romák.

 

A Budapest Esély Nonprofit Kft. olyan projektet működtet, melynek keretében érettségizett, vagy diplomával rendelkező roma fiatalokat juttatnak fővárosi önkormányzati, vagy annak háttérintézményeihez köthető gyakornoki munkahelyekhez - mondta Hargitai Dávid, a cég képviselője.

 

A projekt során 35 fiatal számára ajánlottak fel munkalehetőséget. Összesen 85-en jelentkeztek, ebből 14-en maradtak állásban.

 

A Habitat for Humanity és az Autonómia Alapítvány lakhatási programot indított az országban, főként Tolna, Baranya, Szabolcs és Borsod megyében. A projekt célja, hogy a szegény családokat bevonják egy olyan megtakarítási programba, amelynek során pénzügyi, lakásfenntartási képzésben részesülnek, a program végén pedig annyi pénzt kapnak vissza nem térítendő támogatásként, amennyit megtakarítottak. Emellett kedvezményes hitelt is felvehetnek, így összesen 300 ezer forinthoz juthatnak, amelyet lakásfelújításra költhetnek - ismertette a Habitat for Humanity-t képviselő Sümeghy György.