2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Meg kell szakítani az iskolázatlanság és a munkanélküliség generációs láncolatát
2011. 02. 23. 00:00

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint meg kell szakítani a munkanélküliség és az iskolázatlanság "generációkon átívelő láncolatát és ördögi körét".

Balog Zoltán egy a magyar EU-elnökséghez kapcsolódó romakonferencián újságíróknak nyilatkozva szerdán úgy fogalmazott: a romaintegrációban a kora gyermekkori fejlesztésé a kulcsszerep, mert már a bölcsődei és az óvodai képzésnél el kell kezdeni az oktatást, hogy a gyermekek biztosan elvégezzék a nyolc általánost, érettségit, szakmát és diplomát szerezhessenek.

 

Meg kell szakítanunk azt az ördögi kört, generációs láncolatot, hogy a munkanélküliség és az iskolázatlanság öröklődjön, és ehhez minden támogatást meg kell adni a gyermekeknek, intézményeknek, és a siker érdekében, ha kell, erre a szülőket is rá kell szorítani - mondta a IV. európai romaplatform értékelő szakértői ülése közben a szakpolitikus.

 

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint jó elképzelés, hogy az oktatási államtitkárság hároméves kortól kötelezővé tenné az óvodáztatást, de ehhez a megfelelő feltételeket is biztosítani kell: az intézményépítések, intézménybővítések mellett olyan jogszabály-módosításra is szükség lehet, hogy egy-egy hátrányos helyzetű településen, ahol nincs óvoda vagy óvodaszerű ellátás, egy kevésbé komfortos intézményt lehessen nyitni és működtetni.

 

Balog Zoltán megjegyezte, a magánóvodák a piaci kínálat és kereslet alapján eddig, és ez után is működni fognak, ezért a kormány a hátrányos helyzetű kistérségekben, településeken próbál segítséget és megoldást találni, és ehhez a belga uniós elnökség idején összegyűjtött tapasztalatokat szeretnék átvenni és megosztani a tagállamokkal, illetve Magyarországgal.

 

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a kisgyermekkori nevelésről a hét elején kezdődött budapesti nemzetközi konferencián úgy fogalmazott: a spanyol-belga-magyar EU-elnökségi trió egyik fontos célja a minőségi kisgyermekkori nevelés ügye, így Magyarország is kiemelten foglalkozik a kérdéssel. A szaktárca szerint az új közoktatási törvényben is nagy hangsúllyal jelenik meg a kisgyermekkori nevelés.

 

A hároméves kortól kötelezővé váló óvodáztatással kapcsolatban a jogszabálytervezet azt rögzíti: az óvoda a kisgyermekek nevelését látja el hároméves kortól a tankötelessé válásig, de legkésőbb annak az évnek augusztus 31-éig, amelyben a gyermek a 7. életévét betölti. Minden településen, ahol legalább nyolc óvodáskorú gyermek él, és a szülők azt igénylik, működnie kell egy óvodai vagy összevont bölcsődei-óvodai csoportnak. Ez utóbbi két és féléves kortól fogadhat gyermeket.

 

Hoffmann Rózsa és Andrulla Vasziliu oktatásért felelős EU-biztos a tanácskozáson arról beszélt: az unió célul tűzte ki, hogy 2020-ra a négyéves és a tanköteles életkor közötti gyermekek 95 százaléka részesüljön megfelelő színvonalú intézményes kisgyermekkori nevelésben. Ez különösen a hátrányos helyzetű gyerekek esetében fontos, mert későbbi tanulmányuk alapja, hogy kellő időben megkezdődjön szakszerű felzárkóztatásuk.

 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete támogathatónak tartja az oktatási államtitkárság azon elképzelését, mely szerint hároméves kortól kötelező lenne az óvodai képzésben való részvétel. Az érdekvédő szervezet álláspontja szerint ma azért nincs elegendő óvodai férőhely, mert az elmúlt húsz évben sorra zárták be az óvodákat, ezért azokat újra kellene nyitni, és ehhez, illetve a férőhely bővítéséhez meg kell keresni a szükséges forrásokat.