HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Fasiszta himnusszal ünnepeltek az apácák

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  románia, bukarest, apáca
2011 Február 23    Forrás: Szőcs Levente - Népszabadság


Ez a cikk archív

Romániában a II. világháború előtti szélsőségesen nacionalista, antiszemita szervezet, a Vasgárda himnuszával köszöntötték 92. születésnapján a dél-moldvai karácsonykői (Piatra Neamt) kolostor apátját. Nem először hoznak összefüggésbe a szélsőjobboldallal ortodox főpapot – ellenben az első bizonyíték, hogy a Vasgárda néhányuk esetében nem csak ifjúkori tévelygés volt.

Hirdetmény

 

 

 

A YouTube-ra felkerült videón kéttucatnyi fekete főkötős nővér ad elő néhány szenténeket. Ezalatt Justin Parvu magába roskadva ül. Akkor kapja fel a fejét, amikor felcsendül a Szent legionárius ifjúság című himnusz. Justin atya elismerő mosollyal bólint az előtte térdelő pópa és az ajtónál éneklő apácák felé. A himnuszt legionárius induló követi: „Előre a Vasgárdával, éljen a mi kapitányunk!”

 

A „kapitány” Corneliu Zelea Codreanu a 1927-ben hozta létre a mozgalmat, amelyet először Szent Mihály Arkangyal Légiójának nevezett el. A szervezet paramilitáris ágát, a Vasgárdát három évvel később alapította, követői vakon hitték, hogy kapitányuk képes lesz „az égen tündöklő naphoz fogható Romániát” teremteni.

 

A Vasgárda Mindent a Hazáért Párt néven 1937-ben megszerezte a szavazatok 15 százalékát a parlamenti választásokon, egy évvel II. Károly diktatúrájának bevezetése előtt. 1938 áprilisában a mozgalom vezetőit elfogták, Codreanut tízévi kényszermunkára ítélték. Még az év novemberében, máig tisztázatlan körülmények között kivégezték. Ettől kezdve a „kapitányt” mártírként ünnepelték, valóságos kultusz alakult ki körülötte.

 

 

 

 

A román hatóságok hol tiltották, hol támogatták a legionáriusokat: Codreanu Vasgárdája volt az egyetlen engedélyezett politikai szervezet Romániában az 1940-es bécsi döntés után. Csak 1941-ben tiltották be a legionárius lázadás után, amelyben szerepelt Teoctist pátriárka is. Az ortodox egyház 2007-ben elhunyt korábbi fejét azzal gyanúsították, hogy részt vett egy bukaresti zsinagóga szétverésében. Ez nem bizonyított, igaz, a főpap a rendszerváltás után sikerrel harcolt azért, hogy ne kerüljenek nyilvánosságra az ortodox egyházat érintő titkosszolgálati dossziék.

 

A Román Ortodox Egyházhoz tartozik a román népesség 87 százaléka. Felmérések szerint ma is az ország leghitelesebb intézménye. (A fenti videó tanúsága szerint Justin Parvu apátot a 90. születésnapján is a Vasgárda himnuszával köszöntötték.)Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt