HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog Zoltán: Magyarországon nincs helye gyűlölet-bűncselekményeknek

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romagyilkosságok
2011 Február 23    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint "nincs helye gyűlölet-bűncselekményeknek" Magyarországon, s a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az országban  békesség és rend uralkodjon, azok legyenek többen, akik elutasítják az erőszakot; Balog Zoltán erről annak kapcsán beszélt szerdán újságíróknak, hogy Tatárszentgyörgyön éppen két évvel ezelőtt, származásuk miatt öltek meg egy 27 éves apát és 5 éves kisfiát.

Hirdetmény

Balog Zoltán a magyar EU-elnökséghez kapcsolódó roma konferencia közben nyilatkozva úgy fogalmazott: "nem szabad emlékezés nélkül hagyni", hogy két évvel ezelőtt a Pest megyei Tatárszentgyörgyön azért halt meg egy kisfiú, mert roma származású volt, és az akkori támadás után még néhány életet, édesanyákét, férfiakét, gyermekekét kioltották, szintén a származásuk miatt.

 

A kormány roma ügyekért is felelős államtitkára kijelentette: világossá kell tenni, hogy minden gyűlölet ugyanarról a gyökérről fakad, ezért az olaszliszkai és a tatárszentgyörgyi gyilkosság áldozatai ugyanarra az oldalra tartoznak, és ezért mindegy, ki az áldozat, az áldozatnak jár a jóvátétel, az igazságtétel, a bűnösnek pedig a büntetés, függetlenül attól, milyen a bőre színe.

 

Balog Zoltán, aki annak idején részt vett az áldozatok temetésén, úgy fogalmazott: a magyar kormány azért dolgozik, hogy azok legyenek erősebbek, és azok legyenek többen, akik hajlandók ezt az országot építeni, hogy a békesség és a rend uralkodjon.

 

A társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár kabinetfőnöke és több munkatársa szerdán koszorút helyez el a  két évvel ezelőtt történt fegyveres támadás áldozatainak sírjánál, a tatárszentgyörgyi temetőben.

 

A Pest megyei Tatárszentgyörgy cigánysorán 2009. február 23-ára virradóra, az utca utolsó házára dobtak gyújtópalackokat az elkövetők, akik az égő házból menekülőkre sörétes fegyverekkel tüzet nyitottak. A támadásban a 27 éves családfő, Csorba Róbert és ötéves kisfia életét vesztette, a szülők hatéves kislánya súlyosan megsérült.    A gyanú szerint a támadás annak a romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozat része volt, amely hat ember életét követelte, míg öten súlyosan megsérültek.

 

A négy, előzetes letartóztatásban lévő gyanúsított a kilenc támadás során 78 lövést adott le, hét helyszínen összesen 11 gyújtópalackot dobott el, s összesen 55 ember testi épségét veszélyeztette.

 

A gyanúsítottakat - többek között - előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével, fegyveresen, csoportosan elkövetett rablás bűntettével, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével vádolja az ügyészség, büntetőperük márciusban kezdődik a Pest Megyei Bíróságon.

 

A vádirat szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott 2007 végén, 2008 elején arra az elhatározásra jutott: mivel szerintük az igazságszolgáltatás nem megfelelően látja el feladatát a romák által elkövetett bűnesetek kapcsán, saját kezükbe veszik a "rendcsinálást", fegyveres támadásokat hajtanak végre romák lakta házak ellen, hogy félelmet keltsenek az ott élőkben, illetve felhívják a figyelmet a fenti "problémára".

 

A Borsod megyei Olaszliszkán 2006. október 15-én, egy romák által lakott utcában, gyermekei szeme láttára azért rángatták ki kocsijából és verték agyon Szögi Lajos tiszavasvári tanárt, mert azt hitték, autójával elütött egy kislányt. A tanár meggyilkolása kapcsán - különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével részben társtettesként, részben felbujtóként - nyolc embert vádoltak meg, akiket 2009 novemberében jogerősen elítéltek. Hárman életfogytiglant kaptak, öt embert 5 és 17 év közötti fegyházbüntetésre ítéltek.

 

A jogerős bírósági határozat a Szögi Lajos családja által indított kártérítési perben 46 millió forintra és a kamatok megfizetésére kötelezte az elítélteket.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt