HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A tatárszentgyörgyi áldozatokra emlékeztek a fővárosban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Február 22    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A két évvel ezelőtt történt tatárszentgyörgyi fegyveres támadás két halálos áldozatára emlékeztek gyertyagyújtással és engesztelő szentmisén roma és nem roma szervezetek, közéleti személyiségek kedden a budapesti Szent István-bazilikában, illetve az előtte lévő téren.

Hirdetmény

A Pest megyei Tatárszentgyörgy cigánysorán 2009. február 23-ára virradóra, az utca utolsó házára dobtak gyújtópalackokat az elkövetők, akik az égő házból menekülőkre sörétes fegyverekkel tüzet nyitottak. A támadásban a 27 éves családfő, Csorba Róbert és ötéves kisfia életét vesztette, a szülők hatéves kislánya súlyosan megsérült.

 

A gyanú szerint a támadás a romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozat része volt. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kilenc bűncselekmény ügyében folytatott eljárást, a támadások hat halálA tatárszentgyörgyi áldozatokra emlékeztek a fővárosbanos áldozatot követeltek.

 

A Szent István téren kedd délután tartott megemlékezésen, amelyet a Közéleti Roma Nők egyesület és roma közéleti személyiségek szerveztek, az áldozat családtagjai mellett mintegy százan vettek részt, gyújtottak gyertyát a meggyilkolt apa és kisfia emlékére.

 

Daróczi Ágnes, a Phralipe Független Cigány Szervezet alelnöke az éppen két évvel ezelőtt történt bűncselekményről azt mondta: "újnáci gyilkosok" lőtték agyon a családi házból menekülő apát és fiát, ezért azt várják az előzetes letartóztatásban lévő feltételezett elkövetők márciusban kezdődő bírósági tárgyalásától, hogy kiderül, kik álltak a háttérben, kik voltak a megbízóik.

 

"Nem engedhetjük meg, hogy kettészakítsák az országot, hogy embereket ölhessenek csak azért, mert cigánynak születtek" - fogalmazott Daróczi Ágnes.

 

A megemlékezésen jelen voltak Csorba Róbert szülei is, akik azt mondták: több mint 12 óra elteltével, a tragédia helyszínen tartózkodott roma vezetők tiltakozása miatt elrendelt újabb helyszíni vizsgálat után ismerte be a rendőrség, hogy a Csorba család két tagja gyilkosság, és nem baleset áldozata lett, halálukat nem az elektromos tűz miatt kiégett ház lehulló gerendáiból kiálló szögek, hanem sörétek okozták.

 

A bazilika lépcsőjénél tartott gyertyagyújtás után emlékező szentmisét mutattak be a tatárszentgyörgyi áldozatok lelki üdvéért, majd az OSA Archívumban a Beszélő folyóirat rendez felolvasóestet Tatárszentgyörgy kiáltó éjszakája címmel. A folyóirat szerzői, költők, értelmiségiek emlékeznek a tragédiára, és gyűjtést szerveznek az áldozatok hozzátartozóinak.

A tatárszentgyörgyi áldozatokra emlékeztek a fővárosban

A nap folyamán az ország több kisebbségi önkormányzata megemlékezést szervezett saját településén.

 

A romák ellen intézett támadássorozat, illetve a tatárszentgyörgyi helyszíneléskor elkövetett hatósági hibák miatt megszólalt az akkori államfő, a miniszterelnök, a belügyminiszter, illetve az Országgyűlésben - rendhagyó módon - felszólalt Kállai Ernő kisebbségi ombudsman is. A kormányfő akkor arra utasította az érintett tárcavezetőket, hogy folytassanak le az általuk irányított szervek munkatársainak személyi felelősségére is kiterjedő vizsgálatot, mivel szakmai és eljárási hibákat követtek el a bűncselekmény kivizsgálásában közreműködő rendőrök, egészségügyi dolgozók és tűzoltók. A vizsgálatot követően több fegyelmi vizsgálat is indult.

 

Az NNI több mint száz tagból létrehozott külön nyomozócsoportja által felgöngyölített romagyilkosságok ügyében a bírósághoz már tavaly októberben benyújtotta a vádiratot a Pest Megyei Ügyészség. A dokumentum szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott, akiket a kislétai gyilkosság után három héttel, 2009. augusztus 21-én egy debreceni szórakozóhelyen fogták el a rendőrök, 2007 végén, 2008 elején arra az elhatározásra jutott: mivel az igazságszolgáltatás nem megfelelően látja el feladatát a romák által elkövetett bűnesetek kapcsán, saját kezükbe veszik a "rendcsinálást", fegyveres támadásokat hajtanak végre romák lakta házak ellen, hogy félelmet keltsenek az ott élőkben, illetve felhívják a figyelmet a fenti "problémára".

 

A négy gyanúsított kilenc helyszínen intézett támadást romák ellen: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, míg Nagycsécsen egy  testvérpár, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves apa és 5 éves kisfia vesztette életét.A tatárszentgyörgyi áldozatokra emlékeztek a fővárosban

 

A hat emberéletet követelő támadássorozatban összesen 78 lövést adtak le, hét helyszínen összesen 11 gyújtópalackot dobtak el. További öt súlyos sérült mellett összesen 55 ember testi épségét veszélyeztették.

 

A gyanúsítottakat - többek között - előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével, fegyveresen, csoportosan elkövetett rablás bűntettével, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével vádolja az ügyészség.

 

A négy férfi büntetőügyének tárgyalása márciusban kezdődik a Pest Megyei Bíróságon.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt